Johan Hultén analyserar som bäst innehållet i ett tiotal containrar från olika återvinningscentraler i Skåne.
Vad är det här för studie?
– I grund och botten går det ut på att minska avfallsmängderna och öka återanvändningen. Men innan vi satsar på att öka återanvändningen behöver vi ta reda på vilka grejer som faktiskt hamnar på återvinningscentralerna och i vilket skick de är. Ju mer vi vet om avfallet desto mer kan vi göra med det, säger Johan Hultén, projektledare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.
Läs också: Uddevalla bäst på avfallshantering!
Vilka är de vanligaste fynden?
– Det varierar från container till container. Vi har hittat allt från fiskfoder, frimärken och frallor till solstolar, cyklar och flytvästar. Det här är så vitt vi vet den första studien i sitt slag som bokstavligen lyfter på varenda sten för att kunna säga något om potentialen för ökad återanvändning. Samtidigt får vi bara en ögonblicksbild som det är svårt att dra generella slutsatser från.
Vad har era analyser visat hittills?
– Det verkar som om ungefär tjugo procent av allt som slängs är i tillräckligt bra skick för att kunna återanvändas i någon form. Mycket skulle kunna säljas på en bättre loppis eller second-hand-affär, men i många fall vet vi att det blir svårt att hitta köpare, till exempel för byggprodukter och husgeråd. Om återanvändningen ska öka kraftigt behövs nya köp- och säljkanaler för flera typer av produkter.
Studien pågår till november 2018 och leds av IVL Svenska Miljöinstitutet och finansieras till största delen av Avfall Sverige. Plockanalyserna utförs av Envir, som är specialiserade på att undersöka olika typer av avfall.
Källa: Recycling
Foto: IVL
Etiketter: återvinning, avfall, recycling, sortering Last modified: 30 maj, 2018