Från Sveriges konstgräsplaner försvinner årligen mellan 2 000 till 4 000 ton gummigranulat enligt en nypublicerad rapport från IVL svenska miljöinstitutet. Går det då att mäta vilket konstgräs som släpper ifrån sig minst mängd luftburna partiklar?

180530_Konstgräset som dammar minstSvaret är “Ja”, enligt två KTH-studenter som undersökt saken.

Efter däckslitage är fotbollsplaner med konstgräs den största källan till utsläpp av mikroplaster, men ett annat problem är att de släpper ifrån sig luftburna partiklar, som kan innehålla miljö- och hälsofarliga kemikalier. Dessa kan komma in i kroppen genom inandning.

KTH-studenterna Roland Nyberg och Oskar Johansson har granskat konstgräs uppbyggt med de tre vanligaste granulattyperna EPDM, SBR och TPE och vad som händer när dessa utsätts för slitage från fotbollsskor.

Studenternas resultat visar att beroende på vilka material man använder som gummigranulat i konstgräset så kan man se signifikanta skillnader i antalet luftburna partiklar som bildas. I de här försöken gav EPDM ger betydligt fler luftburna partiklar än SBR och TPE.

De partiklar som samlats in befinner sig i storleksordningen 0,3 till 10 mikrometer (PM10), vilket gör att de inte är bra för människor att andas in.

Läs mer…

Källor: Miljö Online och KTH


 

Mer om konstgräs, ur DN 180530:

Allt mer plastgräs i Stockholms parker

Det har blivit vanligare med konstgräs i Stockholms parker. På fyra år har ytorna med konstgräs nästan fördubblats, från 32 000 till 57 000 kvadratmeter. Anledningen till att ytorna skall klara besökstrycket, exempelvis i parker som Vasaparken, Kungsträdgården och Gustaf Adolfsparken.

Konstgräset har varken ekonomiska eller ekologiska vinster, dessutom är de tio gånger dyrare i inköp, slits och bleks av solen och har en tidsbestämd livslängd. Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP), tycker inte det är särskilt bra att konstgräset breder ut sig även i parkerna. ”Det har varit en trend nu att lägga konstgräs. Det ser trevligt ut. Men det är inte rimligt att vi ska plasta in våra parker för att det är hårt slitage. Parker ska bestå av natur, och till väldigt, väldigt liten del, helst inte alls, av plastmaterial”, säger Katarina Luhr till Dagen Nyheter.


 

Etiketter: , , , , Last modified: 30 maj, 2018