Årets fiskguide från WWF tar upp det ohållbara fisket av tonfisk.  Mer än tre fjärdedelar av den tonfisk som säljs i Sverige saknar uppgift om vilken art det är samt var och hur den är fiskad. Det är ofta omöjligt att veta vad det är för sorts tonfisk man köper i butiken, än mindre lita på att den som serveras på restaurang.

170515_WWF_Fiskstim_1170x280Det säger Inger Melander, ansvarig för fiskguiden på Världsnaturfonden WWF.  En nyhet i guiden är att den garnfångade torsken i östra Östersjön hamnar på rött igen, efter att förra året legat på gult.

Det är problematiskt att vi fortfarande har stora aktörer som säljer fisk från hotade bestånd eller som fiskats på ett skadligt sätt och hänvisar till att det efterfrågas av konsumenterna. Det är att skjuta ifrån sig ansvaret, säger Inger Melander.

Så lite som drygt en tiondel av all tonfisk får grönt ljus i WWF:s guide.

170515_WWF_fiskguide-2017_tonfiskI årets fiskguide presenteras en rad andra uppdateringar. En nyhet är att den garnfångade torsken i östra Östersjön hamnar på rött i guiden, från att förra året ha legat på gult ljus. Det beror på att beståndet är i sämre skick, fiskeredskapet hotar andra arter och att skötseln och kontrollen av fisket i området är för dålig. Det finns inget torskfiske i Östersjön som hamnar på grönt ljus i fiskguiden.

Fem nya arter som letat sig in på den svenska fiskmarknaden och nu lyfts in i fiskguiden är havsabborre, röd snapper, guldbrax/guldsparid, clarias och grönmussla. Fiskguiden listar cirka 65 arter varav tre fjärdedelar av dem går att hitta som långsiktigt hållbara val, det vill säga på grönt ljus i årets guide.

Läs mer om fiskguiden, ladda ned appen eller besök sajten hos WWF här!

Källa: Miljö Online och WWF

Etiketter: , , , , , Last modified: 15 maj, 2017