Du har säkert tidigare läst om att Svenskt Växtskydd tagit Coop till marknadsdomstolen för kampanjen “Ekoeffekten” där man lät en familj gå över till ekologisk kost under en period för att sedan mäta halterna av bekämpningsmedel i urinen och jämfört dem med halterna innan testet. Nu har den danska motsvarigheten till Naturskyddsföreningen gjort ett liknande test. Resultatet blev liknande det svenska: andelen bekämpningsmedelsrester i urinen mer än halverades hos testfamiljerna.

170515_ekoeffektenEfter att fem familjer under 14 dagar enbart konsumerat ekologiska livsmedel visade nya urinprover att andelen tester med bekämpningsmedelsrester minskat till 23 procent, en dryg halvering av ursprungsvärdena. Koncentrationen av bekämpningsmedel hade också reducerats betydligt.

170515_bekämpningsmedel_roundupDet är särskilt glyphosat (återfinns ibland annat Round Up) och chlorpyrifos som man hittar höga halter av hos testpersonerna. Insektsgiftet Chlorpyrifos, fanns i urinen hos 14 av de 16 deltagande testpersonerna före försöket. Medlet är inte godkänt för användning i Danmark, men återfinns i importerad frukt och grönsaker.

Andelen analyser där vissa specifika bekämpningsmedel låg över genomsnittet för befolkningen innan testet föll också från 32 till 9 stycken, säger Susanne Nørmark, vd för Trealiv, som genomfört analyserna.

Undersökningen visade även att om danskarna byter ut de 10 vanligaste livsmedlen till exempel spannmålsprodukter, äpplen och vindruvor, så reduceras förekomsten av bekämpningsmedel med 75 procent i urinen, säger Susanne Nørmark till Ekowebb.

Läs mer: 5 viktiga varor att byta till eko, Naturskyddföreningen

Källa: Miljö Online och Ekowebb

Last modified: 15 maj, 2017