Nyheter

Greta är mäktigast i Hållbarhetssverige 2019

Ingen har fått lika många nomineringar till den här listan som årets hållbarhetsmäktigaste person. Ingen har heller tidigare gått direkt in på första­platsen och ingen har varit så ung. Här är årets lista över de 101 mäktigaste i Hållbarhetssverige.

När Aktuell Hållbarhet tillsammans med läsarna skapar listan över Sveriges hållbarhetsmäktigaste personer är det bärande kriteriet ”åstadkommen hållbarhetsnytta i relation till faktiskt inflytande och reell makt”. Listan över de mäktigaste personerna i Hållbarhetssverige kommer ursprungligen från Miljöaktuellts lista över Sveriges miljömäktigaste. Nu har listan fått ett större fokus på hela hållbarhetsområdet. Listan består av personer från politik, akademi, näringsliv och organisationer. Syftet är att lyfta upp föredömen som sätter agendan i Hållbarhetsverige.

https://www.aktuellhallbarhet.se/hela-listan-de-101-maktigaste-i-hallbarhetssverige-ar-2019/

Greta Thunberg – Hållbarhetsmäktigast 2019
Ingen har fått lika många nomineringar till den här listan, ingen har tidigare gått direkt in på första­platsen och ingen har varit så ung. Greta Thunberg har gett hållbarhetsmakt en ny betydelse.

1. Greta Thunberg, klimataktivist (ny på listan)

Den 24 maj. Det är demonstration i Stockholm och tusentals unga klimataktivister samlas i Humlegården för att gå till Kungsträdgården. Först syns hon inte till men när det är dags att gå dyker hon upp och tar plats i främsta ledet, de som ser Greta komma skanderar hennes namn.

Det är dagarna före EU-valet och nervositeten är stor bland politikerna. Trots att det är ungdomarnas demonstration dyker de upp i Kungsträdgården för att på något sätt få vara med. Där är Jonas Sjöstedt, Alice Bah Kunke och de liksom ber om uppmärksamhet. Lite senare ses de miljöpartistiska språkrören Isabella Lövin och Per Bolund vid publikhavet osäkert följa med i aktivisterna talkörer, tillsynes inte helt medvetna om att de i det här sammanhanget ses som en del av problemet.

Efter en knapp timme av uppvärmningstal och musik intar Greta Thunberg scenen. Först jubel, sedan en tystnad och en koncentration som ingen fysiklärare i landet fått uppleva. Som alla hennes tal handlar det om kris och allvar, men där finns alltid något som lyfter, något som biter i maggropen på oss.
Vi är inte här för att få beröm, vi är inte här för att de vuxna ska ta selfies med oss, och säga att de verkligen beundrar vad vi gör. Vi är här för att städa upp efter våra föräldrar och vi kommer inte att sluta förrän vi är klara.

Hela listan över Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste i Aktuell Hållbarhet

Källa: Aktuell Hållbarhet

Foto: Ulf Berglund

Taggat , ,