I juletider blir glittret en vanlig syn i både hus och hem. Men den till synes harmlösa pysselingrediensen har en mörk baksida. Få människor känner till att det mesta av glittret som säljs består av mikroplast. Nu varnar forskare i Storbritannien för glittrets miljöpåverkan.

171127_Glitter_mikroplast

Det finns 22 000 förskolor i landet. Om vi alla går igenom kilo efter kilo med glitter så gör vi en otrolig miljöskada, säger Cheryl Hadland till Independent.

Glitter förstör vår miljö och våra hav, enligt brittiska forskare, skriver Independent. Det färgglada pysslet består av så kallade mikroplaster, alltså plastpartiklar som är mindre än fem millimeter långa.

Mikroplaster som hamnar i havet blir attraktiva måltider för små organismer som lever i vattnet. Men eftersom plastpartiklarna inte bryts ner i matsmältningsorganen, orsakar de i stället stor skada även hos större djur som äter organismerna.

“Jag blev väldigt oroad”
En stor del av mikroplasterna som finns i våra vatten kommer från slitage på till exempel båtar. Men det finns även så kallad primär mikroplast, alltså plastpartiklar som är små redan när de tillverkas – som glitter.

Men glitter finns inte bara i pyssel och på festliga kläder.

Jag blev väldigt oroad när någon köpte duschkräm med glitter i till mina döttrar. Det där kommer åka ner i avloppet och sedan ut i miljön, säger professor Richard Thompson, som studerat plastens påverkan på marindjur.

”Borde förbjudas helt”
I Storbritannien kommer glitter som förekommer i kosmetika eller andra hygienprodukter förbjudas under en lag som är tänkt att få bukt med mikroplaster. Men det räcker inte, enligt doktor Trisia Farrelly, miljöantropolog vid Massey university.

Allt glitter borde förbjudas helt, säger hon till The Independent.

Glitter har den senaste tiden varit trendigt både i form av som kroppsmålning, smink och en uppdaterad version av att göra eget slajm.

Källa: Expressen

Läs Expressens lista – Här finns mikroplaster som skadar miljön och djurlivet

Etiketter: , Last modified: 27 november, 2017