Nyheter

Eget system ger färskvatten i överflöd på Gotland

Medan många områden i vårt land kämpar med vattenbrist har man i Gotlänska Östergarn hittat en lösning som gör att färskvatten nu finns i överflöd. Havsvatten saltas av och blir färskvatten som används i 217 hushåll. Avloppsvattnet renas sedan till sådan kvalitet att det kan användas för att bevattna grönsaksodlingar.

I år kunde Johan Hellgren i Östergarn börja skörda sina morötter närmare tre veckor tidigare än vanligt. Detta tack vare det nya VA-systemet med avsaltat vatten som gör att färskvatten finns i överflöd i området och därmed säkrar tillgången på morötter.

Det var när styrelsen för det lokala utvecklingsbolaget Nygarn såg över hur området skulle kunna utvecklas i framtiden, som man insåg att vatten och avlopp var prio ett. Efter tio års arbete har man skapat ett eget kretsloppssystem där 217 hushåll ingår.

170818_Vatten_Gotland_GunnarDär andra har stora problem att klara både vatten och avlopp har vi en lösning. Det innebär att vi kan få nybygge och nyetableringar, säger projektsamordnare Gunnar Bendelin till SVT.

Varje droppe används

Region Gotland har investerat i avsaltningsverket i Herrvik. De vill också flytta reningsverket i Katthammarsvik till det som finns vid Skags gård.

Det är jätteintressant att vi kan samarbeta så här med det allmänna. Det sporrar dem och det sporrar oss, säger Gunnar Bendelin.

Systemet har väckt stor uppmärksamhet, bland annat under Almedalsveckan.

Varenda droppe som används i systemet kommer till nytta, förutom det som avdunstar då förstås, säger Gunnar Bendelin.

Läs mer och se hur systemet fungerar här…

Källa: SVT

Taggat , , ,