Att städa hållbart är bra för både människa och miljö. Därför blir Bostadsbolagets lokalvårdare utbildade i hållbar städning. Bostadsbolagets hyresgästtidning Trivas hängde med på ett städpass på Dimvädersgatan i Norra Biskopsgården.

Trivas, Bostadsbolaget GöteborgDet är en bitande kall vårvind som nyper tag i kinderna när vi möter upp Emmelie och kollegan Emelie på Boservice i Norra Biskopsgården. Båda arbetar som lokalvårdare och är stora förespråkare för att städa på ett miljövänligt sätt utan skadliga kemikalier.

Bostadsbolagets lokalvårdare har gått utbildningen Hållbart Städ hos Ekocentrum där de lärt sig hur man städar på ett hållbart sätt för både personal, miljö och ekonomi. Emmelie gick utbildningen i början av året.

Den var jättebra. Vi fick bland annat lära oss vilken skillnad det gör att använda miljövänliga rengöringsprodukter. Genom att städa hållbart minskar vi utsläppen i naturen och slipper andas in farliga ämnen när vi jobbar, säger hon.

Trivas, Bostadsbolaget GöteborgStädvagnen lastas med miljövänliga rengöringsmedel som används på golv, i trapphus och tvättstugor. För Emmelie och hennes kollegor har den hållbara städningen medfört en mängd fördelar, både för hälsan och arbetsmiljön.

Det är mycket enklare att städa idag. Det går åt mindre rengöringsmedel och är skonsammare mot huden. Och vi har inte längre medel i sprayflaska med farliga ämnen som vi andas in. Dessutom känns det som om jag medverkar till ett bättre samhälle, säger Emmelie.

Men blir det lika rent? – Det blir renare. Det ligger inte kvar några kemikalier som jag måste gnugga bort. Tidigare blev det en hinna kvar med kemikalierester där det samlas ny smuts. Nu försvinner detta. Just nu testar Emmelie ett nytt biotekniskt rengöringsmedel för att ta bort svåra lukter som urin.

Det funkar jättebra. Tidigare använde vi starka kemikalier för att få bort lukten, men nu äter mikroorganismer upp alla restprodukter och får bort all lukt. Helt naturligt och inte farligt.

Att skapa goda boendemiljöer är en prioriterad hållbarhetsfråga för både Bostadsbolaget och hyresgästerna. Att städa hållbart är en del av detta och att välja miljövänliga rengöringsprodukter är ett enkelt och effektivt sätt att minska farliga ämnen i hemmiljön.

Trivas, Bostadsbolaget GöteborgFörutom att använda rengöringsmedel som inte innehåller ämnen som medför negativa effekter på människa och miljö handlar det om att dosera rätt – och om bättre arbetsmiljö, ergonomi och avfallshantering, säger Eva Bengtsson, miljöstrateg på Bostadsbolaget.

Vilka städkemikalier man använder är viktigt både för personalen som hanterar dem och boende som vistas i miljöerna där man rengör. Bostadsbolaget har länge ställt miljökrav på rengöringsmedel och även om vissa parfymerade produkter uppfyller kraven, så ska man bli bättre på att i första hand välja oparfymerade medel.

Parfym är ett kemiskt ämne som påverkar både lokalvårdarens arbetsmiljö och hyresgästernas hemmiljö. Det blir rent även om det inte luktar parfym. Det finns en djupt rotad föreställning att det ska lukta rengöringsmedel när det är nystädat, men rent luktar inte, säger Eva Bengtsson.

STÄDA HÅLLBART HEMMA

180601 Lena biosfärVill du städa mer hållbart hemma? Det finns en hel del du kan tänka på för att göra rent på ett skonsamt sätt, både för naturen och din egen hemmiljö. Lena Richard är utbildare på Ekocentrum i Göteborg och håller kurser för bland annat Bostadsbolagets personal. Hon har flera enkla tips att dela med sig av även till oss hemmastädare. Här är hennes topp-tre-lista över vad som är viktigt att tänka på:

  1. Välj produkter som är miljömärkta med Svanen, Bra Miljöval eller Ecolabel. De innebär att produkterna uppfyller vissa kriterier och är granskade av en oberoende part. Cradle-to-cradle-etiketten (vagga till vagga) är också bra att titta efter. Det är en standard som säger att man tagit hänsyn till materialåtervinning, förnybar energi, hållbar vattenanvändning etc – både vad gäller innehållet och förpackningen.
  2. Dosera sparsamt. Vi har mjukt vatten i Göteborg och kan alltså dosera efter minsta angivna mängd. Det blir inte renare för att vi använder mer rengöringsmedel – tvärtom.
  3. Använd gärna torra metoder, som microdukar och -moppar. Vi har vanligen en uppfattning om att det behövs vatten och rengöringsmedel för att det ska bli rent, men det behövs oftast inte. Dessutom sparar man på vattnet.

– Välj också alltid oparfymerat, påminner Lena Richard. Parfym är ju kemikalier som tillsatts.

TEXT CHARLOTTE BENJAMINSSON för Bostadsbolagets tidning TRIVAS | FOTO SVANTE ÖRNBERG

”Vi på Bostadsbolaget är väldigt glada över att få hjälp av Lena på Ekocentrum när det gäller hållbart städ, tack vare hennes pedagogiska och inspirerande föreläsning har våra lokalvårdare lärt sig massor!”

Eva Bengtsson i en kommentar om hur verksamheten ser på utbildningssatsningen de gjort på Ekocentrum.


Kursen RENT LUKTAR INTE! HÅLLBART STÄD hålls nästa gång den 23 augusti 2018. Läs mer och anmäl dig här!

Etiketter: , , , , Last modified: 21 juni, 2018