HM Foundation: Textilfibrer gjorda av nässlor, ett smart digitalt system som säkrar att plagg återvinns, kläder som växer med barnet, veganskt läder och ett nedbrytbart giftfritt membran för ytterkläder. Det är årets fem vinnare i den fjärde omgången av Global Change Award, som delas ut av stiftelsen H&M Foundation.

190405_HM-Foundation_textil-innovation

De fem vinnande bolagen får dela på tio miljoner kronor.

Det tyska företaget Circular fashion, grundat av Ina Budde, har tagit fram ett digitalt system för modeindustrin som skall förenkla processen att återvinna kläder. Redan i designprocessen specificeras hur materialval, design etc. påverkar miljön och möjligheterna att senare återvinna plagget. Innovationen belönas med 300 000 euro.

 

Kemiingenjören Mario Stucki från Schweiz har tagit fram en ny lösning för tillverkning av fritidsplagg, ett slags membran som håller ute fukt men med funktion att kunna andas. Hans företag Dimpora belönas med 250 000 euro.

 

Grundaren av företaget Green Nettle Texile, Jonah Mwangi från Kenya, har lyckats med att producera textilfibrer av stjälkar från brännässlor. Prissumman är på 150 000 euro.

 

Med ett material med inspiration av origami har Ryan Yasin skapat plagg som håller under fler storlekar, exempelvis överdragsbyxor som tål vind och vatten i veckat polyestertyg. Plagget kan användas från 9 månader till 4 år, med minimerad miljöpåverkan. Clothes that Grow belönas med 150 000 euro.

 

Jacqueline Cruz från Peru har grundat bolaget Le Qara, och har tagit fram ett veganskt och nedbrytbart läderliknande material med hjälp av mikroorganismer.

 

Läs mer…

Källa: Miljö Online

Etiketter: , , , , , , , , , Last modified: 5 april, 2019