Arktis är rekordvarmt för årstiden. Temperaturen har varit 20 grader högre än normalt, vilket både oroar och förvånar forskare. Minskningen av havsis i Arktis går fortare än vad modellerna visar, säger Erik Kjellström, klimatforskare vid Rossby Centre, SMHI.

161201_arktis-20-grader-varmare Temperaturen har varit några plusgrader när den borde vara närmare minus 25 grader. Temperaturen är långt utanför kartan för vad de borde vara vid den här årstiden. Det är chockerande. Arktis har satt nya rekord hela året. Det är skrämmande, säger Jennifer Francis, professor vid Rutgers universitet till den brittiska tidningen The Guardian.
En av anledningarna till den rekordvarma hösten i Arktis är att havsisens utbredning under sommaren var en av de minsta som uppmätts. Isen på havet som fryser till och smälter varje år har minskat med mer än 30 procent de senaste 25 åren. Den här veckan har den sin minsta utbredning som någonsin har uppmätts sent i november.
Om havsytan är öppen istället för istäckt så blir lufttemperaturen mycket högre. Allt hänger ihop, är det varma förhållanden så försvårar det isläggning vilket i sin tur håller uppe temperaturerna. Det blir en ond cirkel, säger Erik Kjellström.
161201_tv4_johan-rockstromFler svenska klimatprofiler har kommenterat nyheten på Twitter. Johan Rockström menar att rekordtemperaturen på Arktis är den viktigaste nyheten i världen idag och att chockvärmen kan vara ett tidigt tecken på planetens destabilisering. Per Holmgren kallar på Twitter det som sker i Arktis för ”det största hotet hittills mot vår civilisation och på längre sikt mot mänskligheten.”
Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly skriver: ”Arktis är rekordvarmt, 20 grader varmare än normalt. Isen har minskat med 30 procent, ändå finns de som förnekar klimatproblemen.”

Källa: Ekosofia nyhetsbrev november 2016

Skräckbeskedet om vår planet “Vi kan ha nått en point of no return” TV4-inslag med Johan Rockström – klipp från 25/11 kl 07:16. Längd 4:00.

Etiketter: , , , , , Last modified: 1 december, 2016