Nyheter

Luftkonditionering driver upp den globala el-konsumtionen

I takt med att världen blir varmare stiger också efterfrågan kraftigt på luftkonditioneringsanläggningar. Redan idag används tio procent av världens el till att driva AC-anläggningar och enligt IEA (International Energy Agency) kommer nya AC att stå för en upp till en femtedel av den globala förbrukningsökningen av el.

190830_air-conditioning

Enligt John Dulac, analytiker på IEA, används i dag drygt en och en halv miljard AC-anläggningar i världen. Men i takt med att världen blir varmare ökar efterfrågan snabbt.

Om vi inte gör någonting åt de enheternas effektivitet kommer nedkylning av byggnader stå för ungefär 20 procent av den totala ökningen av elförbrukningen i världen de kommande 30 åren, säger John Dulac. Enligt IEA stod AC-anläggningar bakom en tredjedel av utsläppsökningarna mellan 2017 och 2018.

Även i Sverige har branschen märkt av ett ökat intresse för luftkonditionerings-anläggningar, inte minst beroende på förra årets heta sommar. Främst ökar efterfrågan på portabel AC, vilket är den mest energislukande sortens luftkonditionering.

Källa: Miljö Online och Sveriges Radio

Taggat , , , ,