På järnvägsmässan Innotrans i Berlin premiärvisar järnvägsföretaget Alstom ett vätgasdrivet bränslecellståg. Tåget ska kunna ersätta dieseldrivna regionaltåg på oelektrifierade linjer.

160928_vatgastag_coradia_ilint_700Alstom, som bland annat levererat tåg åt SL och Arlandabanan premiärvisar under mässan Innotrans i Berlin det nya vätgasdrivna tåget. Ett tåg som baseras på regionaltåget Coradia Lint 54, som i bränslecellsutförande kallas Coradia iLint.

Tåget har en längd om 54,3 meter och plats för 300 passagerare. Vätgastankarna som är placerade på taket ger tåget en aktionssträcka på upp till 800 km per tankning.

Bränslecellen ger tillräckligt med energi för tågets drivning och övrig elektrisk utrustning. Toppfarten är 140 km/h. Den el som alstras av bränslecellen mellanlagras ilitiumjonbatterier. Där lagras även ström som återförs till tåget vid inbromsningar

Coradia iLint ska sättas i trafik under 2017 i Niedersachsen, 2020 ska 14 sådana tåg rulla i delstaten. Tillverkning sker i Alstoms stora fabriksanläggningar i Salzgitter.

Källor: Miljö Online och Ny Teknik

Etiketter: , , , , , Last modified: 28 september, 2016