Nyheter

Världsledande energiforskning i en liten låda

På en av Campus Johannebergs mest gångtrafikerade platser finns numera en modell av en så kallad fluidbädd – en teknik som forskats på under lång tid på Chalmers. Tekniken används i många processer, men först och främst för att förbränna fasta bränslen i syfte att producera värme och el.

160928_fluidbadd_cth_rustan_fredrik_750x340Vi vill gärna visa upp den här tekniken eftersom Chalmers och Energiteknik har bidragit starkt till dess utveckling. Vi har också funnits med i forskningsfronten för fluidbäddar ända sedan 1980-talet, säger Fredrik Lind, projektkoordinator på Chalmers.

Förbränning i fluidiserad bädd är en av de ledande teknikerna i världen när det gäller att omvandla fasta bränslen som biomassa, avfall och kol till värme och el. I botten av en sådan reaktor finns ett bäddmaterial, t ex sand, som sätts i rörelse genom att luft blåses in underifrån. Sanden beter sig då som en vätska – fluidiserar – och bränslet blandas på ett sätt som skapar en effektiv och jämn förbränning.
Reaktormodellen är placerad på Chalmers tvärgata, utanför Chalmers kraftcentral där tekniken utvecklats och används för forskning samt värmeproduktion idag.
– Det är lätt att tänka på kraftcentralen som en byggnad i mängden, därför vill vi gärna dra uppmärksamheten till den. Det är faktiskt en världsunik forskningsanläggning innanför väggarna, som dessutom är i så stor skala att den står för all värme till Campus Johanneberg. Tack vare ett mycket väl utvecklat samarbete med Akademiska Hus och Göteborg Energi kan vi forska i en skala som är direkt intressant för industrin, säger Fredrik Lind, som jobbar på avdelningen Energiteknik.
Modell som fångar ögat

Målet var att skapa en AHA-upplevelse när man ser modellen, så att de som ser den tänker ”jaha, håller de på med sånt här också på Chalmers”. säger Rustan Hvitt, forskningsingenjör på Energiteknik, som har byggt modellen.

Läs vidare…

Källa: Chalmers nyheter

Taggat , , , , ,