Göteborgsföretaget Waves 4 Power testar sin vågkraftsboj utanför norska Runde. Nu ger den el till det norska nätet.
Waves 4 Powers vågkraftsystem består av en flytande boj som fästs i bottnen med elastiska förankringar. När bojen följer vågornas rörelser upp och ner omvandlas kraften till elektricitet av generatorn i bojen.
Två prototyper har tidigare varit installerade i vattnen utanför Göteborg. I februari förra året förankrades företagets vågkraftsboj ett par kilometer utanför Runde i Norge.
– Vi ville testa en större boj i det här klimatet. Runde har det värsta vågklimatet vi har kunnat hitta egentligen, säger Ulf Lindelöf, vd för Waves 4 Power.
Senare under året skulle även en så kallad kopplingshubb med transformator sättas på plats, men installationen stötte på problem och hubben skadades. Företaget tog då upp den för reparation.
I maj i år transporterades den på plats igen, och kopplades ihop med bojen och elnätet på land genom specialutvecklade kablar. Den 2 juni började bojen leverera elektricitet till det norska nätet.
– Sedan dess har den levererat energi 24/7. Inte ett stopp har det varit, berättar Ulf Lindelöf.
Den tuffa miljön till havs gör det svårt att utvinna elektricitet ur vågornas rörelse. Ett projekt som har stött på problem är Seabased utanför Lysekil. Ulf Lindelöf anser att Waves 4 Powers teknik har två fördelar i och med att bojen följer med vågorna, och därmed inte utsätts för lika stora krafter som kraftverk som placeras på bottnen, samt att kopplingshubben håller kabelanslutningarna torra.
Företagets ambition är att kraftverket ska ha en livslängd på 25 år. Det har man ännu inte uppnått för alla komponenter.
– Vi jobbar med våra partnerbolag för att få upp livslängden på generatorerna och få hydraulsystemet så tätt att det klarar sig i 25 år. För förankringarna förväntar vi oss en livslängd på 10-12 år, sedan kanske de behöver bytas ut, säger Ulf Lindelöf.
Vågkraftsystemet utanför Runde har en installerad maxeffekt på 99 kW och beräknas kunna leverera 250 000 kWh per år.
Men Waves 4 Power planerar redan för en ny generation med maxeffekt på mellan 150 och 200 kW. Den bojen ska förses med en större generator och tillverkas i nyutvecklad polyeten för att få ner kostnaden.
Tre bojar av den nya generationen ska utvärderas på testcentret Emec i Skottland nästa sommar. Där ska även en annan svensk vågkraftsteknik, framtagen av Corpower, testas i höst. Om Waves 4 Powers system visar sig fungera problemfritt där räknar Ulf Lindelöf med att ha intresserade köpare.
Läs mer: I höst sjösätts vågkraftverket
– Då har vi kunder som vill ha vågkraftsparker som off grid-lösningar för att slippa använda dyra dieselaggregat, till exempel avlägsna ögrupper eller fiskodlingar i Norge, säger Ulf Lindelöf.
Waves 4 Powers teknik
Kraftverket består av en boj med ett 43 meter långt genomgående rör. Inuti röret finns en vattenkolv som via ett hydraulsystem är ansluten till en generator.
När bojen rör sig med vågorna skapas ett tryck på hydraulcylindern och kolven av den stillastående vattenmassan i röret. Den kraften driver systemet.
Bojen levererar elektricitet med 50 Hz och 460 volt. I kopplingshubben transformeras spänningen till 22 kilovolt.
Inklusive utrustning väger bojen 80 ton och mäter 8 meter i diameter. Den är förankrad på cirka 90 meters djup tre kilometer utanför den norska kusten.
Källa: Ny Teknik
Waves4Power är en av de 20 hållbara innovationer som Ekocentrum visar i temautställningen “Innovationer för det goda livet” i samverkan med Västra Götalandsregionen. Läs mer om utställningen här…