Våra vänner på Solcellskollen utvecklar hela tiden sin idé – att göra det enklare för vanliga människor att skaffa solceller! Nu har de startat podcast också – solklart val! Först ut är två experter som inte är främmande på Ekocentrum.

“Ytterligare en podcast tänker du kanske? Vi tycker inte att det kan finnas nog med berättelser eller samtal om solceller och den förnybara energiteknik som håller på att förändra samhället” skriver Solcellskollen på sin sajt.

solcellskollen_170x170bbSyftet är att gå på djupet när det gäller de stora tekniska trenderna som håller på att ske inom förnybar energi, elektrifiering & digitalisering. Hittills har vi spelat in två avsnitt med Chalmersprofessorerna Tomas Kåberger och Björn Sandén. Samtalen handlade om hur solceller växte fram på Tyskland i slutet av 90-talet/början av 00-talet, samt vad som sker kring utbyggnad och utveckling av förnybar energi i Kina. Podden hittas i snart sett alla poddappar.

I varje avsnitt bjuder vi in en gäst som vi har ett längre samtal med. Det blir en blandning av forskare, entreprenörer, och andra nyfikna individer. Ja, helt enkelt personer med intressanta perspektiv på de trender som är på gång. Emellanåt kommer vi givetvis även erbjuda ett och annat råd till de som funderar på om solceller är en bra grej för det egna huset, berättar Erik Wallnér på Solcellskollen.

solcellskollen_podcast_bjorn_sandenPremiäravsnitt med Börn Sandén

Gäst är Björn Sandén, professor på Chalmers och en av solcells-Sveriges centralgestalter sedan han i mitten av 90-talet började forska på solcellers miljöbegränsningar. Det ska även tilläggas att Björn var handledare till det examensarbetet som jag skrev på Chalmers, och som sedermera resulterade i att vi utvecklade Solcellskollen.

Samtalet blev en panorama över solcellsutvecklingen de senaste 150 (!) åren, med lite extra fokus på vad som egentligen hände i Tyskland – det som bidrog starkt till att det idag finns relativt billiga solceller världen över.

Du lyssnar på pod nr 1 här

Tomas Kåberger gästade Solcellskollens andra poddavsnitt. Det blev en djupdykning i den utveckling som sker kring förnybar energi utanför Europa.

Tomas Kåberger har sen tjugo år tillbaka varit en Sveriges mest publika och inflytelserika energiexperter. Meriterna stavas bland annat generaldirektör för Energimyndigheten under åren då vindkraft på allvar tog fart i Sverige, samt ordförande för Japan Renewable Energy Foundation med syfte att bana väg för ett hållbart energisystem i Fukushima-katastrofens efterdyningar. Idag är han professor i industriell energipolicy på Chalmers.

I studion på Första Långgatan i Göteborg pratade vi framförallt om den otroliga marknadstillväxt och utveckling av förnybar energi som sker i Kina. Och om hur mer förnybar energi kan leda till färre geopolitiska konflikter.

Till podden…


Visste du det? Solcellskollen är en av de 20 hållbara regionala innovationer som Ekocentrum visar i temarummet Innovationer för det goda livet. I somras, den 14 juni, hade Solcellskollen sin lansering av webbsidan hos oss på Ekocentrum.

Mer om Solcellskollen i vår temautställning…

Etiketter: , , , , Last modified: 22 september, 2017