Apropå kvällens onsdagsföredrag om ekosystem och biologisk mångfald, kan vi i dagens GöteborgsPosten läsa om en växande typ av kriminalitet.

170913_lappugglaÄgget stjäls, det kläcks och fram kommer en vacker lappuggla. Och då finns intresse på den svarta marknaden.

Om man låter lappugglan växa upp kan man få uppemot miljon kronor för den, säger Filippo Bassini, gruppchef för polisens enhet för artskyddsbrott vid Noa.

När djur och växter blir fridlysta och hotas av utrotning så stiger tyvärr marknadsvärdet på den svarta marknaden.

I fjol anmäldes 156 brott mot naturvård och artskydd enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, en siffra som ökat de senaste fem åren. Inte sedan mitten av 00-talet har antalet anmälda brott varit högre, då det var en topp på ungefär 200 anmälda brott årligen.

Ofta handlar det om organiserade ligor, grovt kriminella, som söker sig hit. Man söker sig dit pengarna finns. Är dessutom straffen låga är det ju ännu bättre för deras skull, säger Bassini.

Min uppfattning är att de här brotten ökar, i takt med att tillsynsmyndigheterna agerar, vilket jag ständigt jobbar för. Då ökar också anmälningsflödet.

170913_orkideerArtskyddsbrott begås över hela landet. I norr handlar det om stölder av inhemsk flora och fauna, i söder är det framför allt handel med reptiler från utlandet. Bassini beskriver det som en internationell kriminalitet som Sverige i allra högsta grad är en del av.

Affärerna görs bland annat upp i slutna Facebookgrupper och på darknet, en anonymiserad del av internet där användare är svåra att spåra.

Just nu arbetar polisen med omkring 130 utredningar om anmälda artskyddsbrott. Om orkidéstölder och äggsamling från vilda fåglar, men också om reptiler från andra sidan världen.

Vi har ett ärende om en person i en medelstor stad som köpte och sålde pilgiftsgrodor från ett litet reservat i Brasilien, som kom in via Tyskland.

Sommartid är lite av en högsäsong för den illegala handeln, med ljusa kvällar och nätter som kan underlätta för tjuvarna. Polisen har en relativt ny nationell utredargrupp som specialiserat sig på den här typen av brottsutredningar och satsningen är viktig, enligt Bassini:

Men det är helt klart en utmaning för mig att sprida kunskapen och få poliser att titta på det här.

Via projektet Öppet öga, som flera länsstyrelser driver ihop med polisen och Naturvårdsverket, kommer många tips.

Kampanjen uppmanar folk att rapportera misstankar om att någon grävt upp fridlysta växter, plockat ägg eller olagligt dödat djur. Men också om man misstänker olaglig handel med djur eller växter.

Ungefär hälften av alla anmälningar leder till att personer lagförs, enligt Bassini. Men han bedömer att mörkertalet är stort.

Utifrån de medel och den organisation vi har i Sverige får vi försöka göra det bästa. Nu är vi en grupp med tio poliser som utreder sådana här brott, säger han.

Källa: GP


Välkommen till oss ikväll 13 september kl 18.00 – 19.30! Då träffar du Alexandre Antonelli från GU och Martin Persson från Chalmers, som berättar om FNs globala mål nr 15, och hur deras forskning kopplar till detta mål. Mer om kvällen här…

Etiketter: , , Last modified: 13 september, 2017
Jag har läst och godkänner villkoren