Var är sladden? Jag vände och vred på den ganska stora glasburken. I botten låg ett lager jord. I jorden växte en vacker grön planta. I toppen av burken satt en kork. Tätt. Inga insläpp. Inga utsläpp. Ingen sladd. Och ändå växte ju en livs levande planta inuti. Jag fattade ingenting.

biosfar_liten-i-fonsterJag befann mig på stiftelsen Ekocentrum. Jag höll i en så kallad biosfär. ”Det där är livet”, berättade en av deras kunniga föreläsare och påminde mig om den kemifysik jag en gång borde lärt mig i skolan. ”Det är så det fungerar. Syre, ljus, fotosyntes, kretsloppet.”

Jag visste ju att han hade rätt. Det behövs ingen sladd. Men ändå – jag stod där fascinerad. Så enkelt. Så svårt. Så fantastiskt. Man kan bli miljömedveten för mindre.

Styrelse_Fredrik_Jerlov_TruthOch det (miljömedveten) har jag blivit på sista tiden. Jag har tackat ja till en vice ordförande-roll i Ekocentrums styrelse. Och mitt uppdrag är INTE att assistera forskare eller undervisa studenter. Istället ska jag hjälpa till med att göra organisationen synlig och samtidigt erbjuda alldeles vanliga okunniga människor hjälp att leva livet lite mer på biosfärens villkor.

En viktig uppgift. May the Force be with me!


Det är klart kraften är med dig, Fredrik – välkommen in i Ekocentrums styrelse!


Fredrik Jerlov arbetar med reklam och annat viktigt. Han ger då och då ut ett nyhetsbrev med personliga reflektioner om vad som händer nära och långt borta. Lokalt och globalt. Vill du ha nyhetsbrevet? Kontakta Fredrik direkt på fredrik@hellotruth.se!

 

Etiketter: , , , , Last modified: 22 september, 2017