Nyheter

Ny klimatutmaning: klimatväxlingsprogram för flygresor

Ett klimatväxlingsprogram för flygresor. Det är  Fossilfritt Sveriges tredje  klimatutmaning, som lanserades vid en företagsträff i Östersund i tisdags. Utmaningen innebär att  företag, kommuner, regioner och organisationer uppmanas att inrätta ett klimatväxlingsprogram för resor.

150908_klimatkompensera_flygresa_flygplanDet innebär att en intern avgift läggs på resor som medför stora utsläpp av växthusgaser, oftast då flygresor. Pengarna som tas in på detta sätt kan sedan användas för att stimulera ett fossilfritt resande eller andra klimatrelaterade projekt.

Den här typen av program finns redan i framför allt flera kommuner. Bland annat har Helsingborgs stad belagt de anställdas flygresor med en avgift motsvarande 50 procent av biljettpriset, pengar som sedan används för att de istället ska kunna göra gratis tjänsteresor med kollektivtrafik och tåg.

Nyligen har Region Jämtland/Härjedalen inrättat ett klimatväxlingsprogram och kommunstyrelsen i Östersunds kommun tog beslut om ett eget i början på maj.

Läs mer…

Källa: Miljö Online och Fossilfritt Sverige

Taggat , , ,