Nyheter

Hur driver sociala rörelser beteendeförändringar?

Extrakt: Hur kan sociala rörelser driva förändringar och till exempel få människor att flyga mindre? Det ska Kimberly Nicholas, lektor vid Lunds Universitet Centrum för hållbarhetsstudier, studera i ett projekt.

 

Det som Kimberly Nicholas och hennes forskarkollegor ska studera är hur debatten om flygets påverkan på klimatet påverkat gemene man. I forskarnas granskning ingår exempelvis de största svenska dagstidningarna och inlägg på sociala medier, där bland annat kändisar lyft frågan om minskat flygande.

190402_Kimberly-NicholasFramställs det som glamoröst, ekonomiskt viktigt eller en katastrof för klimatet att flyga och vilka argument används för att stödja dessa påståenden? Det är intressant eftersom vi ser att just sociala rörelser kan driva förändringar i normer, attityder och samhället, inte minst vad gäller klimatet, i större grad och i snabbare takt än vad politiker, företag och myndigheter ofta lyckas med, säger Kimberly Nicholas.

Jämfört med USA anser hon att den svenska debatten om flygets klimatpåverkan är betydligt mer aktiv och nyanserad.

I Sverige finns en hög medvetenhet som saknas i många andra delar av världen. Jag hoppas att vi i detta projekt kan lyfta fram varför Sverige har lyckats och hur det kan spridas utomlands.

Källor: Miljö Online och Extrakt


Den 20/2 kl 18.00 är du välkommen till vår onsdagskväll på Ekocentrum med tema: Träffa Maja och Samuel, som vill få 100.000 svenskar att hålla sig på jorden – för klimatets skull! Läs mer här…

190220_Flygfritt-Maja-Samuel

Taggat , ,