Vellinge kommun vann för tredje året i rad Ekomatsligan med hela 80 procent ekologiska inköp under 2016. Region Skåne blev årets bästa ekolän, med 39  procent ekologiska inköp.

170531_Ekomatligan_skåne_EkomatcentrumÅrets upplaga av evenemanget Ekomatsligan hade som tema Svekologiskt det vill säga både svenskodlat och ekologiskt. Statistiken visar att förra året var 33 procent av maten som serverades i offentlig sektor ekologisk. Andelen ekologiskt som var av svenskt ursprung var 62 procent.

Lunds kommun knep det nyinstiftade Svekomatspriset då nästan hälften av de totala inköpen i kommunen var svenska och ekologiska under 2016.

Skåne dominerade toppen i årets Ekomatsliga. Förutom att Vellinge vann kom Lund tvåa och Malmö trea tillsammans med Örebro kommun. Region Skåne blev årets bästa ekolän, med 39 procent ekologiska inköp. Region Kronoberg vann landstingsligan med 54 procent ekologiska inköp. Oxelösunds kommun blev årets raket, de ökade sina ekologiska inköp med 135 procent.

104 kommuner, regioner och landsting har nått 30 procent ekologiskt eller mer. De utgör 33 procent av landets kommuner, landsting och regioner. Det är 20 stycken fler än året innan, då antalet var 83 stycken över 30 procent.

Läs mer…

Källa: Miljö Online och EkoMatCentrum


Det är lätt att blanda ihop Ekocentrum med Ekomatcentrum! Men vi är två skilda verksamheter med lite olika inriktning. Medan Ekocentrum tar ett bredare grepp om hållbarhetsfrågorna, inriktar sig Ekomatcentrum på en hållbar livsmedelsförsörjning:

EkoMatCentrum, är en ideell förening med syfte att verka för en hållbara utveckling i livsmedelskedjans alla led. Föreningen verkar genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. EkoMatCentrum vill verka för att små och stora företag i livsmedelskedjans alla led ställer höga miljökrav vid köp och handel med livsmedel.

Etiketter: , , , , Last modified: 31 maj, 2017