Nyheter

Nu förklaras pausen i den globala uppvärmningen

Nu vet forskare mer om det som beskrivits som en 14 år lång paus i den globala uppvärmningen. Det visar en studie som publicerats i tidskriften Nature.

170531_Erik-Kjellström-SMHIDen här pausen var kanske inte riktigt lika kraftig som man trodde på den tiden, man ska kanske snarare prata om en långsammare uppvärmning under den tiden än vad man trott tidigare, säger Erik Kjellström, klimatforskare på SMHI.

Mellan åren 1998 och 2012 ökade jordens medeltemperatur långsammare än vad man tidigare förutspått, en period som alltså beskrivits som en slags paus i den globala uppvärmningen.
Det ledde till diskussioner om huruvida klimatförändringen stannat av eller inte, och varför klimatmodellerna inte fångat upp det här.

Genom att studera tidigare forskning, och med hjälp av nya studier, har schweiziska forskare nu sammanställt flera delförklaringar till den här pausen.

Enligt Erik Kjellström visar den här studien på vikten av att sätta klimatförändringar i ett långsiktigt sammanhang.
För mig som klimatforskare är den är studien viktig och bra. Förbättrad kunskap stärker klimatmodellerna, säger han.


Källa: Ekosofia och Sveriges Radio


Väder, klimat och kanelbullar…

170531_KanelbulleRätt ofta hör jag ”vad skönt med lite global uppvärmning och klimatförändring” – mest på skoj kanske, men många har nog inte klart för sig skillnaden.För flera år sedan förklarade en meteorolog som föreläste på Ekocentrum att om vi jämför klimatförändringarna med t ex en bulle, så är klimatet hela bullen, medan vädret är kanelen, eller pärlsockret – det där lilla på toppen, som vi känner smaken och av förknippar med bullen. Men det är inte bullen! Det är bara vår smakuppfattning av bullen.

Vill du lära dig mer om klimat? SMHI har bra information här!

Klimatsystemets huvuddelar
Ju längre tidsskala som klimatstudierna omfattar, desto större del av klimatsystemet måste beaktas.

Klimatsystemet består av följande fyra huvuddelar:

  • – atmosfären
    – världshavet
    – kryosfären (snö, havsis, glaciärer)
    – landytan och marken

Källa: SMHI.se. Läs mer…


PS. 4 oktober är det kanelbullens dag. DS

Taggat , , , ,