Nyheter

Mycket på G inom Giftfri miljö

Tema året 2015: Kemikalier

Förskolor fasar ut skadliga kemikalier från barnens miljö. Företag checkar sina kemikalier och intresserar sig för grön kemi. Kommuner tar fram egna kemikalieplaner för att strukturera utfasningsarbetet.

Kemi_rör_växtMånga initiativ är på gång samtidigt i landet. Äntligen har kemikalierna blivit högprioriterade för att säkra både vår hälsa och vår miljö. Kemikalieinspektionen och Naturskyddsföreningen har under många år arbetat strategiskt för att lyfta fram riskerna. Men även kommuner och företag har bestämt sig för att gå före och skynda på omställningen. Genom att arbeta med dessa frågor arbetar vi för att nå det nationella miljömålet om en Giftfri miljö. Arbetet är lokalt, nationellt och globalt/planetärt. Alla som arbetar med dessa frågor bidrar till en bättre planet.

Ekocentrum skapar goda förutsättningar att ro arbetet i land

Att erbjuda utbildningar och seminarier med rätt expertis, som ger vägledning och inspiration i en miljö som ”andas” grönt är vårt koncept. Miljöarbetet kan kännas tungt och svårt – vår målsättning är motsatsen. Vi vill skapa glädje genom hur vi förmedlar den kunskap, som är väsentlig i arbetet. Ge deltagarna de verktyg som gör att de kan påbörja eller fortsätta arbetet på den egna arbetsplatsen – med en känsla av att det är meningsfullt och möjligt!

Events under våren 2015

  • 22 april: Frukostseminarium med Ethel Forsberg: Giftig föreläsning och giftfri frukost. Boken Makt, plast gift och våra barn ingår i deltagaravgiften! Läs mer och anmäl dig här!
  • 28 april: Öppen grundläggande kurs i Giftfri förskola med Lena Richard. Tiden är 13.00 -16.30. Läs mer och anmäl dig här!
  • 12 maj: Öppen grundläggande kurs i Giftfri förskola med Lena Richard. Tiden är även här 13.00-16.30. Läs mer och anmäl dig här!
  • 26 maj: Seminarium – På språng mot en giftfri miljö, i samarbete med Ecoplan. Hör bland andra Per Rosander och Maria Losman. Läs mer och anmäl dig här!

Välkommen du också!

150122_På_språng_publik_avlång

Vad säger våra kunder om kurser och seminarier om kemikalier?

Grundkurs i Giftfri förskola 

En mycket inspirerande föreläsning där vi fick teori, praktiskt arbete och möjligheter att fråga och diskutera. Lena var så kunnig och inspirerade oss alla, diskussionerna har gått varma efter den här kvällen. En mycket bra start på ett väldigt viktigt arbete för oss som arbetar med små barn. Sällan som all personal blir så inspirerad efter en föreläsning som denna.

Christina Bech, förskolechef på Montessorivillorna i Lerum (gick kursen 150309)

Tack igen för en bra föreläsning. Detta var verkligen en utbildning som ger avtryck i verksamheten. Vi är nu inne på att rensa bland våra plastsaker. Många intressanta diskussioner har det blivit, med både personal och barn.

Karin Johansen, förskolechef i Kungälvs kommun 150324 

Seminariet ”På språng mot en giftfri miljö – med bättre kemikaliekontroll och grön kemi” 150122

Seminariet om Giftfri miljö var intressant och lärde mig en hel del nytt. Dessutom fick vi som lyssnade många tankeställare. Jag har fem barnbarn och vill att de ska växa upp på en jord som inte fördärvas av diverse farliga ämnen. Transportsektorn är samhällets blodomlopp och helt nödvändig i den samhällsstruktur vi har idag. Allt du har i din lägenhet, dina kläder och det du har i magen är kört på lastbil. Vi blir aldrig en miljövänlig bransch men vi är många som försöker begränsa vår miljöpåverkan så mycket som möjligt.

Lars-Olof ”Hübbe” Hübinette, Miljö- och kvalitetschef, HML Haga Mölndal Lastbilcentral 150316

 

Taggat , , ,