Hallå där… Elin Bergman, nyvald ordförande för Cradle Net! Miljö Online ringde upp Elin Bergman, nyvald ordförande för Cradle Net, ett nätverk som arbetar för att sprida idén om cirkulär ekonomi, för att fråga henne om hur hon ser på framtiden för cirkulär ekonomi.
Vilka hinder och möjligheter hon kan se, vilka branscher som går före och hur Cradle Net tänker driva arbetet 2015.
Beskriv cirkulär i en tweet.
“Det som är skräp idag – blir en resurs imorgon.” Kort sagt handlar cirkulär ekonomi om att skapa, använda och återanvända. Att ta tillbaka det som idag är sopor och göra om det till något nytt imorgon.
Varför är det viktigt att satsa på cirkulär ekonomi enligt dig?
– Mycket på grund av att det känns som att det är så himla självklart men vi har glömt bort det i och med industrialiseringen. Vi har i alla tider befunnit oss i ett kretslopp och nu håller vi på och kommer tillbaka till det som bara är logiskt. Sopor har inte existerat förut och vi ska komma dit igen.
Vad ser du händer i Sverige angående cirkulär ekonomi just nu?
– Det händer jättemycket och det finns ett stort intresse. De flesta stora miljökonferenserna senaste tiden har på ett eller annat sätt tagit upp cirkulär ekonomi. Men det har än så länge varit mycket snack och lite verkstad.
Särskilda branscher det sker mycket inom?
– Återvinningsbranschen händer det naturligt nog mycket inom men även inom textil och modebranschen, där företag som exempelvis H&M kanske inte kommit superlångt men i och med att de är så stora ger stor påverkan. Även bilindustrin börjar vakna och använder sig av vagga till vagga konceptet.
Vad ser du händer om vi lyfter blicken från Sverige?
– Händer en del i EU men framförallt i England. Redan i designfasen tänker de på hur man kan göra produkter cirkulära. Här i Sverige har en del företag som ligger i framkant börjat jobba cirkulärt men har inte kommit hela vägen.
Vad har Cradle Net för inriktning under 2015?
– Vi har fått en kul, bra och operativ styrelse. Roligt att vi är en diversifierad grupp med ungefär lika många kvinnor och män där alla är sugna på att jobba.
– Det jag skulle vilja, som ordförande, är att få slut på snacket och få företag att börja jobba för att göra det i praktiken istället. Det är därför Cradle Net finns, för att få företag att gå från att bara visa intresse till att agera. Vi vill vara ett nätverk som skapar mötesplatser för företag som kan inspirerar varandra samt att vi anordnar utbildningar. De företag som har ambitioner men inte är helt hundra cirkulära vill vi hjälpa på deras väg att ta sig dit.
– Sedan vill vi även jobba för att påverka politiken som är en av delarna. Vi vill påverka återvinningsmålen och utveckla dem till att bli mål som tar upp även cirkulär ekonomi. Sverige har länge ansetts varit väldigt miljövänligt, speciellt med tanke på våra värmeverk som gör att vi knappt har några soptippar men nu när man tänker cirkulärt, kan man då importera sopor från Europa? Borde vi inte istället tänka på hur vi kan använda den ”näringen” till annat, som en resurs?
Vad anser du vara det största hindret för cirkulär ekonomi att slå igenom?
– Det ska inte bara vara en kul nyhet som skapar intresse, utan det ska finnas framgångskoncept som visar att det fungerar i praktiken och som folk förstår hur de kan anamma. Det behövs föregångare som kan visa upp fördelarna, då trillar det loss och fler företag kommer våga ta steget till cirkulära affärsmodeller.
Av Anna Kjellberg
Fakta: I Cradle Nets nya styrelse är bland andra även tidigare EU-parlamentarikern Anders Wijkman, invald. Anders Wijkman valdes i januari även till ny ordförande för miljömålsberedningen. Han är också ordförande för bland annat Återvinningsindustrierna.
Cirkulär ekonomi på Ekocentrum 21 april 2015
Är du nyfiken och vill veta mer om cirkulär ekonomi? Boka en plats på Miljö Onlines och Ekocentrums seminarium 21 april.
Detta är en artikel ur Miljö Online Professional. Vill du prova tjänsten gratis i en månad. Ring 033-430 14 30 eller skicka ett mail till support@miljo-online.se
Etiketter: avfall, cirkulär ekonomi, cirkulärt, hållbar utveckling Last modified: 17 mars, 2015