Nyheter

Lokalvården i Kungsbacka säger hej då till plastpåsarna

Varje år köper lokalvården in 2 ton plastpåsar. För att minska miljöpåverkan slopas nu plastpåsen i många papperskorgar i Kungsbacka kommuns lokaler. På Tingbergsskolan har lokalvårdarna gått från att använda 200 plastpåsar per papperskorg och år – till att göra slut på två rullar på fyra månader.

180531_Kbacka_städDet är lokalvårdaren Helena Lundell, som jobbar på Tingbergsskolan, som räknat på hur många plastpåsar de tidigare använde.

Jag räknade ut att vi tidigare gjorde av med ungefär 200 påsar per papperskorg varje år, eftersom vi bytte varje dag. Sedan vi slutade med plastpåsarna i julas har vi använt två rullar med plastpåsar till hela skolan. Det är en rejäl skillnad! säger hon.

Nu finns bara sex papperskorgar med plastpåsar på hela skolan, bland annat i slöjdsalen och hos skolsköterskan.

Tar bort plastpåsarna i kommunens lokaler
Ett av Kungsbacka kommuns mål är att minska sin miljöpåverkan. Därför prövar lokalvården under detta år att ta bort plastpåsarna i en del papperskorgar på skolor, kontor, boenden och andra lokaler, för att se om det går lika bra utan.

180531ewa_Kbacka-städBlir det då blött och kladdigt i papperskorgarna på Tingbergsskolan? I början hände det att någon slängde fel, men det gick ändå snabbt för elever och lärare att lära sig de nya rutinerna: att det bara skulle vara pappershanddukar och brännbart avfall som slängdes i papperskorgarna.

Källsorterar i stället
Nu ligger fokus på källsortering. Varje klassrum har en brun källsorteringspåse där eleverna slänger sina fruktskal.

Jag tömmer papperskorgarna i min stora sopsäck på städvagnen varje dag. När det nu inte slängs äppleskrottar och sådant i papperskorgarna, kan jag ha min stora sopsäck längre eftersom det inte blir någon dålig lukt. Det har också blivit mindre lukt i städrummet, säger lokalvårdaren Ewa Petersson.

Vi sparar också tid på att inte behöva sätta i nya plastpåsar i varje papperskorg, flikar kollegan Levi Salscheider in.

Vår kommun har en miljöcertifierad lokalvård utan en massa kemiska produkter. Då får man tänka tanken ut och också ta bort alla onödiga plastpåsar, säger Ewa Petersson.

Läs mer: Lokalvården först ut att bli miljödiplomerad

Hör inslag på Sveriges Radio P4 Halland: Skolan säger nej tack till plastpåsar!

Kontakta gärna
Sandra Einhaus, utvecklare Lokalvård
0300-83 40 62
sandra.einhaus@kungsbacka.se


Kungsbackas lokalvårdare (och flera andra delar av kommunen) utbildar sig på Ekocentrum. Våra engagerande kurser leder till lika engagerade medarbetare, som trivs med att göra jobbet hållbarare. Läs mer om vår populära kurs med Lena Richard här!


 

Taggat , ,