Nyheter

KRAV uppmanar till hållbara val i kampanj

Med nya kampanjen #hållbaraval vill KRAV hjälpa fler att välja mer hållbart. De menar att var och en av oss alltid kan göra skillnad. Genom kampanjen möter du människor som i vardagen gör aktiva val för att minska sin klimatpåverkan.

Hjärtat i kampanjen är filmer där du får möta KRAV-certifierade svenska lantbrukare som berättar om sina hållbara val och hur de påverkats av sommarens torka.

hållbaraval KRAVEn kampanjsajt samlar fakta om hur man som konsument kan välja mer hållbart och kampanjen syns i printannonser och i sociala medier. Dessutom medverkar en av Sveriges största influencers inom hållbar livsstil, UnderbaraClara, för att sprida ordet och ge tips om hållbarhet i vardagen.

Ekocentrum kikade in på sajten och hittade bland annat  “Vardagstips som gör skillnad“:

Klimatproblemen kan kännas oöverstigliga och visst är det så att många utmaningar måste lösas globalt. Men det går faktiskt att påverka genom små val i vardagen, val som gör skillnad både för miljön och ofta även för den egna plånboken.

 • Välj så mycket ekologisk mat du kan, för att minska andelen bekämpningsmedel både i det du äter och i naturen. Börja med att byta ut en sak i taget mot ekologiskt och börja till exempel med vindruvor, paprika, banan, kaffe, potatis eller äpplen som ofta är hårt besprutade.
 • Häll aldrig ut kemikalier eller färgrester direkt i avloppet, lämna in det på återvinningscentralen istället så tas det om hand.
 • Skaffa cykelväskor. Med cykelväskor orkar du storhandla och ändå ta cykeln tillbaka från mataffären.
 • Dela/hyr köksprylar. Hur ofta stoppar du egen korv egentligen? Kanske 2 gånger i decenniet. Då känns det rätt onödigt att skaffa en egen korvstoppningsmaskin. Istället kan du hyra prylarna på t.ex. hygglo.se
 • Mjölksyra själv. Med en energisnål konserveringsmetod får du äta nyttiga och delikata grönsaker året om. Vårt specialtips är att ha en burk mjölksyrat stående på jobbet om du tycker det är krångligt att ha med dig en separat salladsbytta till matlådan på jobbet. KRAV-märkta mjölksyrade grönsaker finns förstås också att köpa i mataffärer, till exempel på Coop.
 • Fyll alltid hela tvättmaskinen och diskmaskinen för att spara vatten och energi
 • Källsortera – det gör större skillnad än du kanske tror
 • Hålla temperaturen i huset/lägenheten – inte för varmt, för att spara energi
 • Duscha istället för att bada badkar.
 • Använd vattenkokare till pastan
 • Köp begagnat och second hand
 • Samåk så ofta du kan

Vill du veta mer om din egen klimatpåverkan?
Både ICA och WWF har tagit fram verktyg där man kan mäta sin egen klimatpåverkan via de matinköp du gör. Följ någon av länkarna för att komma igång:
ICA – mitt klimatmål
WWF – matkalkylatorn

Hjälp klimatet med matrester – minska svinnet
Ett bra sätt att bli mer klimatvänlig på är att minska matsvinnet. Coop har tagit fram 10 tips för att minska matsvinnet hemma.
Coop – 10 smarta tips
Restfest – recept

Inspirera med din matlåda på jobbet

Laga något smarrigt och ta med till jobbet. Berätta att maten är lagad av KRAV-märkta ingredienser. Se till att få igång ett samtal om maten. Uppmuntra kollegorna att prova KRAV-märkt. Berätta om alla ingredienser som finns.
Posta och dela: Ta en bild på din matlåda. Lägg upp den på nätet och berätta vad du har lagat. Uppmuntra andra att göra likadant!
Vill du ha mer inspiration?
Naturskyddsföreningen har tagit fram en Grön guide, med många konkreta tips, som till exempel att ”detoxa köket” och och städa giftfritt. Kika gärna här om du vill veta mer.

Du får även recept och matinspiration på sajten. Här är ett:

Höstig pumpasoppa

recept_pumpasoppa_540x240_1

Du behöver till 4 portioner:
500 g skalad och urkärnad pumpa
1 st finhackad gul lök
2 st hackade vitlöksklyftor
1 st röd chilifrukt
8 dl grönsaksbuljong
1 dl ekologisk grädde
1 msk farinsocker
½ tsk kanel
Gör så här:
Tärna pumpan grovt, strö över farinsocker och kanel och rosta den på plåt i ugnen i 200 grader tills den är brynt.
Fräs lök, vitlök och chili med pumpan i en gryta.
Tillsätt buljongen och sjud en kvart. 4. Mixa soppan och runda av den med grädde.

Läs mer om #hållbaraval här!

Källa: KRAV, ett av de goda exemplen på hållbar utveckling i Ekocentrums utställning

Taggat , , , , , ,