Nyheter

Här är fiberflaskan som ska ersätta plastflaskor

Redan om några år kan plastflaskor komma att ersättas av nedbrytningsbara flaskor av svenskt träfiber.

170814_ecoxpac_plast

Det är det danska företaget EcoXpac som utvecklat flaskan Green Fiber Bottle. Flaskan som tagits fram i samarbete med partners som Billerud Korsnäs och Carlsberg är den första flaskan av fibermaterial som klarar kolsyrad dryck. Flaskan som bryts ned efter bara sju veckor i naturen har dessutom lägre klimatpåverkan i tillverkningsledet än både glasflaskor och aluminiumburkar.
Planen är att lansera flaskan storskaligt i samband med OS i Tokyo 2020. Men i framtiden är tanken att det nya träfibermaterialet även ska kunna användas till förpackningar för kosmetika, rengöringsmedel och andra engångsförpackningar. Det rapporterar tidningen Skogsindustrierna.

Källa: Skogsindustrierna och Aktuell Hållbarhet


12 tips för dig som vill leva plastfritt på allvar

Plast har seglat upp som det allvarligaste miljöhotet efter klimatet. Här kommer 12 tips för dig som vill leva plastfritt på allvar:

 1. Vad använde vi innan plasten? Vilka material och metoder användes för att skydda mot väta, vilka material hade värmande och isolerande egenskaper? Hur konserverades mat? Många gamla metoder och material har fallit i glömska sedan den praktiska plasten kom. Men när vi nu kan se att nackdelarna med plasten är fler än fördelarna finns all anledning att återupptäcka gamla metoder, även om det ibland kan kännas omständigt.
 2. Sluta med plastpåsar. Om du glömt din tygpåse bär bara hem så mycket du kan ta i händerna.
 3. Byt ut plastfolie mot ett mer miljövänligt alternativ. ”Bee´s wrap”  är ett alternativ. Går att köpa på nätet eller göra själv.
 4. Spara mat i glas- eller plåtburkar istället för plastburkar. Välj en matlåda av plåt eller trä och ta med den om du ska hämta upp take away-mat.
 5. Leta efter förpackningar som inte innehåller plast. Om det finns flera olika märken av samma produkt kanske det finns någon förpackning som är mer miljövänlig?
 6. Lämna onödiga förpackningar i affären. Varför ska du gå till sopåtervinningen med en förpackning du inte bett om? Om fler lämnar förpackningar i affären kanske butikerna så småningom vänder sig till tillverkarna för att slippa hantera allt skräp.
 7. Välj alltid naturmaterial. Det gäller inte bara kläder utan även täcken, kuddar, madrasser och stoppade soffor. Välj bort material som fleece, polyester, akryl och polyamid eftersom de släpper ut mikroplaster. Välj diskborstar och städborstar av trä och naturborst.
 8. Undvik mikroplaster i hygienprodukter. Se upp för alla produkter som innehåller microbeads eller microcrystals. Titta på innehållsförteckningen, ämnen som börjar på poly- är plaster. De vanligaste typerna av mikroplaster i skönhetsprodukter är polyeten och polyethylene.
 9. Köp produkter av återvänd plast. På nätet finns allt från surfingbräder till träningsskor som tillverkats av plast som samlats upp från stränder och ur havet.
 10. Återanvänd din take away-mugg, om du nödvändigtvis vill köpa take-away kaffe, återanvänd muggen. Sätt upp ett mål: max en mugg i veckan?
 11. Plastflaskor 1. Undvik, speciellt om du befinner dig i ett land där flaskorna inte återvinns 2. Återanvänd, en PET-flaska kan användas som vatten eller saftflaska om och om och om igen. 3. Återvinn alltid.
 12. Gör din research. På nätet finns flera forum, communities och tipssidor för dig som vill leva utan plast. Genom att söka mer information så kan du hitta smarta metoder och produkter som passar just dig.

Källa: Aktuell Hållbarhet

Taggat , , , , ,