Nyheter

Göteborgsmodell mot matsvinn blir Sverigemodell

Göteborgs modell för att minska matsvinn har halverat mängden slängd mat. Nu ska Livsmedelsverket införa modellen i hela Sverige.
190425_Matsvinn_Göteborgsmodellen

Göteborgsmodellen för mindre matsvinn började tillämpas i januari 2017. På bara två år lyckades staden halvera mängden slängd mat, en minskning med nästan en miljon portioner per år.

Läs också: Museiöl bryggs på överblivet bröd

När nu Livsmedelsverket ska ta fram en Sverigemodell för minskat matsvinn kommer man att använda Göteborgs Stads modell.

Vi är väldigt glada och stolta över att Göteborgs Stads medarbetares idéer och åtgärder kommer att användas för att minska matsvinn i hela landet, säger Christina Linnerhag, före detta projektledare.

Göteborgsmodellen består av nio kapitel som handlar om allt från menyplanering och inköp till servering och tillvaratagande av rester. Modellen har redan spritt sig och används i många kommuner runtom i Sverige.

Fakta: Göteborgsmodellen för mindre matsvinn

Modellen har tagits fram i samarbete med Kretslopp och vatten och består av åtgärder och aktiviteter samlade i nio kapitel:

Mät och följ upp
Menyplanering
Portionsberäkning
Rapportering av frånvaro och närvaro
Inköp
Förvaring
Tillagning
Servering
Ta vara på rester


Läs också: museiöl bryggs på överblivet bröd

Källa: Recyclingnet.se

Taggat , ,