Bilden visar insamling av marint skräp på VästkustenVälkommen att ta del av en digital föreläsningsserie om Plast i vårt hav – från skräp till resurs, med fokus på Västkusten. Föreläsningarna pågår under fyra fredagar våren 2021. Med dessa föreläsningar vill vi ge en samlad bild av situationen på Västkusten och visa på lösningar till plastproblematiken, plast som skadar vårt marina ekosystem och dess invånare.

Vi vill inspirera fler att ”hoppa ombord” och bidra i smått eller stort – samt visa på möjligheter där den marina plasten inte ses som skräp utan som en värdefull resurs.

Bild: Jens Marklund, strandstädare för Västkuststiftelsen, vik på Västkusten fylld med marin plast från 2016.

Lyssna till representanter från Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Håll Sverige Rent, Västkuststiftelsen, Sotenäs Marina återvinningscentral, professorer och forskare från Chalmers och RISE samt ta del av berättelser från våra innovatörer som bidrar till att rena vårt hav och vår kust från marin plast.

Lunchföreläsningarna är kostnadsfria och ALLA som är intresserade är välkomna att anmäla sig.

När och om Vad?

Fredagen den 12 mars kl. 11:30 – 13:00. Satsningar i Sverige och EU för ett rent hav. Lansering av filmen ”Plast i vårt hav – från skräp till resurs” – Del 1. För anmälan, klicka här.

Fredagen den 19 mars kl. 11:30 – 13:00. Initiativ och innovationer för insamling av marin plast Västkusten. Lansering av filmen ”Plast i vårt hav – från skräp till resurs” Del 2. För anmälan, klicka här.

Fredagen den 26 mars kl. 11:30 – 13:00. Innovationer för återvinning och upcycilng av marin plast Västkusten. Lansering av filmen ”Plast i vårt hav – från skräp till resurs”. Del 3. För anmälan, klicka här.

Fredagen den 9 april kl. 11:30 – 13:00. Mikroplastproblematiken i Sverige – innovationer & lösningar Del 4

Fler aktiviteter att ta del

Utställningen ”Plast i vårt hav” på plats i Ekocentrums nya miljö- och hållbarhetsutställning i Gamlestadens fabriksområde i Göteborg. Adress: Gamlestadsvägen 2-4, B21. Invigning sker fredagen den 12 mars. Mer information presenteras inom kort!

Utbildning för entreprenörer. Är du intresserad att veta mer hur du kan skapa en hållbar affärsidé utifrån Circular business model canvas (CBMC) och arbeta med den marina plasten som råvara? Då är du välkommen att gå en kostnadsfri digital utbildning, datum publiceras inom kort. Utbildningen sker i samarbete med Drivhuset och Sotenäs marina testbädd.

Digital portal ”Plast i vårt hav – från skräp till resurs”. Ta del av samlad information i ämnet – fokus på Västkusten. plastivarthav.ekocentrum.se Lanseras 12 mars 2021.

Företaget CleanSea utför strandstädning och sponsrar projektet ”Plast i vårt hav” med insamling av 100 kg marint skräp.

Bilden visar  CleanSea:s logga. Bokstäverna har en ljusblå och mörkblå färg.

Om Ekocentrum

Stiftelsen Ekocentrum har som syfte att sprida kunskap och inspiration i miljö- och hållbarhetsfrågor och står oberoende av vinstintressen. Vi erbjuder några av Sveriges mest uppskattade miljö- och hållbarhetsutbildningar och har en permanent utställning som visar goda exempel i framkant. Vill du få löpande månadsvis information från oss rekommenderar vi dig att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Det gör du genom att klicka här!

Varmt välkommen att delta vid föreläsningar och utbildningen i mars och april 2021.

Stiftelsen Ekocentrum & Västra Götalandsregionen

Projektet är delfinansierat av Västra Götalandsregionen, VGR

 

Last modified: 1 april, 2021