Events

Kostnadsfritt lunchwebbinarium #2: Plast i vårt hav – Initiativ och innovationer för insamling av marin plast

19 mars, 2021
11:30
 till 
13:00

Välkommen att ta del av den andra föreläsningen i en serie av fyra, med fokus på insamling av den marina plasten på Västkusten. Här får du lyssna till eldsjälar som bidrar till ett rent hav och en ren kust. 

Ta del av berättelserna bakom olika initiativ och innovationer för att samla in den marina plasten och var med när andra filmen i en serie av tre lanseras – en film som visar initiativ och innovationer för att samla in plast på Västkusten.

Bild: Strandstädare på Västkusten, CleanSea

Innehåll och program

11:30 – 11:40  Välkomna, inledning av Ekocentrum och Västra Götalandsregionen

Mikaela Rosander och Maria Elggren, Ekocentrum

Jessica Hjerpe Olausson, VGR

11.40 – 11.50 Lansering Ekocentrums film ”Plast i vårt hav – initiativ och innovationer för insamling av marin plast”

11:50 – 12:05 Cilla Eklund, Västkuststiftelsen 

Cilla berättar om strandstädning på Västkusten, som utförs av professionella strandstädare i kommunerna, några entreprenörer, samt många frivilliga som hjälper till att hålla kusten ren. Centralt verktyg för det är Strandstädarkartan.

Cilla är kommunikatör för strandstädning på Västkuststiftelsen och har jobbat med marint skräp och strandstädning sedan 2012. Cilla har ett genuint intresse för kustmiljön och bor sedan många år mitt i Bohuslän.

12:05 – 12:20 Uppdateras inom kort!

 12:20 – 12:35 Erik Goksöyr, Sotenäs Marina återvinningscentral 

Erik kommer att berätta om Sveriges första och hittills enda marina återvinningscentral som startades upp 2018 i Sotenäs Kommun. Här samlas uttjänta fiskeredskap, spöknät och strandplast in för att sedan kunna i högsta grad återvinnas istället för att hamna i havet, gå till förbränning eller läggas på deponi.  

Erik arbetar som symbiosutvecklare med fokus på marint avfall på Sotenäs Symbioscentrum, en del av Sotenäs Kommun. Han arbetar idag som verksamhetsansvarig för den marina återvinningscentralen och leder utvecklingen av denna sedan uppstarten 2018. Förutom att driva anläggningen har han ett personligt engagemang i marint avfall frågan där han som designer även utvecklar produkter av plasten. 

 12:35 – 12:55 Lyssna till innovatörer och initiativtagare som CleanSea och Fiskarföreningen Norden

 12:55 – 13:00 Frågor och presentation av kommande aktiviteter

För att läsa mer om projektet i sin helhet klick här.

Anmälan och övrig information

♦  Målgruppen är allmänheten, gymnasieklasser, företag, entreprenörer och kommuner. Alla intresserade är välkomna att anmäla sig.

♦  Webbinariet är kostnadsfritt och anmälan ska ske senast två dagar innan föreläsningen i formuläret nedan. Vill du anmäla dig till fler webbinarier i samma serie, skriv dessa i fältet ”Något annat ni vill tillägga”.

♦  Två dagar före webbinariet skickas en kallelse med information och länk till Zoom för att ansluta.

Välkommen att delta vid en eller flera webbinarier under mars och april 2021.

Stiftelsen Ekocentrum och Västra Götalandsregionen, VGR

Projektet är delfinansierat av Västra Götalandsregionen, VGR