Nyheter

Flytande lagring av solenergi – effektivare än någonsin

Forskare vid Chalmers tekniska högskola i Sverige har visat effektiv solenergilagring i en kemisk vätska. Den lagrade energin kan transporteras och sedan släpptes som värme när det behövs.

170321_CTH_flytandesolForskningen presenteras nu på omslaget av den vetenskapliga tidskriften Energy & Environmental Science. Många anser solen energikälla i framtiden. Men en utmaning är att det är svårt att lagra solenergi och leverera den energi “på begäran”.

En forskargrupp från Chalmers har visat att det är möjligt att omvandla solenergi direkt till energi som lagras i bindningar från en kemisk vätska – en så kallad molekylär solvärmeanläggning. Den flytande kemikalien gör det möjligt att lagra och transportera lagrad solenergi och frigöra den på begäran, med full återhämtning av lagringsmediumet. Processen bygger på den organiska föreningen norbornadien som vid exponering för ljus omvandlas till quadricyklan.

Tekniken gör att vi kan lagra solenergi i kemiska bindningar och frigöra energi i form av värme när vi behöver det, säger professor Kasper Moth-Poulsen, som leder forskargruppen. Genom att kombinera den kemiska energilagring med varmvatten solpaneler möjliggör en omvandling av mer än 80 procent av den inkommande solljuset.

Forskningsprojektet inleddes vid Chalmers mer än sex år sedan och forskargruppen bidrog under 2013 till en första konceptuell demonstration. Vid den tiden var effektiviteten vid solenergiomvandling 0,01 procent och den dyra ämet rutenium spelade en viktig roll i föreningen. Nu, fyra år senare, lagrar systemet 1,1 procent av det inkommande solljuset som latent kemisk energi – en förbättring med en faktor av 100. Rutenium har dessutom ersatts av mycket billigare kolbaserade ämnen.

– Vi såg en möjlighet att utveckla molekyler som gör processen mycket effektivare, säger Moth-Poulsen. Samtidigt, visar vi ett robust system som kan upprätthålla mer än 140 energilagring och utsläpp cykler med försumbar nedbrytning.

Källa: Chalmers Energy News

Bild: Ella Marushchenko

Mer om flytande solenergi

Videos about the research:
Taggat , ,