Nyheter

Bryggeri sparar miljoner på att elda rester

Genom att elda rester från ölbryggningen istället för olja, drivs nu produktionen på Spendrups bryggeri i Grängesberg med betydligt mindre klimatpåverkan. Samtidigt minskar företaget sina oljekostnader med 24 miljoner per år.

161026_bryggeri_eldningBryggeriet genererar årligen 30 000 ton av restprodukten drav, vilken tidigare såldes vidare som djurfoder och biobränsle. Genom att i stället själva ta hand om och omvandla restprodukten till biobränsle blir produktionen i bryggeriet betydligt billigare. Samtidigt blir man till stor del självförsörjande på förnybar energi.

Satsningen innebär att bryggeriet kan reducera förbrukningen av olja med 3,5 miljoner liter per år, vilket beräknas minska kostnaderna med 24 miljoner och sänka koldioxidutsläppen med 10 000 ton per år.

Källor: Ny Teknik och Miljö Online

Taggat , , , , ,