Med en ny teknik för att dna-analysera bakterier har 1928 Diagnostics tagit upp kampen mot antibiotikaresistens. I tisdags 14 mars utsågs bolaget till 33-listans regionala vinnare i Göteborg. Idag kommer de till Ekocentrum för att berätta mer om sin lösning på problemen med antibiotikaresistens.

Blick_1928diagnosticsAntibiotikaresistens är ett av de största hoten mot mänskligheten. Göteborgsbolaget 1928 Diagnostics har skapat ett analysverktyg som kan bli ett viktigt vapen i kampen för att hindra att infektioner som vi tidigare har kunnat bota blir dödliga.

Ett problem i dag är att det tar lång tid, ofta flera dagar, för sjukhusen att hitta rätt antibiotika. Sätts fel sort in blir medicineringen verkningslös – och värsta fall kan tillståndet förvärras.

Artwork_1928_teknikenDet unga bolaget har skapat en molnbaserad programvara som sjukvårdspersonal kan använda för att analysera bakteriernas DNA-kod, och matcha den mot andra, tidigare kända fall som finns i systemets databaser.

Vår teknik gör det möjligt att fastställa vilken storts antibiotika som behövs på mindre än tjugofyra timmar, säger Kristina Lagerstedt, vd och tidigare cancerforskare.

1928 Diagnostics vann på onsdagskvällen 33-listans regionala final i Göteborg. Det innebär att bolaget har en säker plats på årets 33-lista, som presenteras i sin helhet i början av april.

Det känns sjukt bra att vinna i kväll. Att vi får en placering på 33-listan visar att vi är på väg att etablera oss bolag. Det ger en kvalitetsstämpel, säger Kristina Lagerstedt till Ny Teknik, och fortsätter:

Under 2017 siktar vi på att vi ska lyckas växa så mycket som vi planerar. Vi vill anställa minst fem personer, gå mot en global marknad och lägga till fler produkter, det vill säga att lägga till fler bakterier i vår programvara.

Här kan du se en vinnarintervju med Kristina Lagerstedt, vd 1928 Diagnostics.

Juryns motivering: ”1928 Diagnostics har en global marknadspotential, ett urstarkt team och en välpaketerad produkt som vara en lösning på ett angeläget och växande världsproblem.”

Under finalen i Göteborg mötte 1928 Diagnostics stenhård konkurrens från Monivent och BLB Industries. Alla tre bolag genomförde så kallade ”hisspitchar” – 60 sekunders presentationer där det gällde att imponera på publiken – och grillades även av en lokal jury.

Övriga finalister:

Monivent har skapat en ny slags mask med inbyggda sensorer för sjukvårdspersonal som ska hjälpa nyfödda barn med andningen via manuell ventilering, där luft pumpas ner i deras lungor.

BLB Industries, som kom upp till Göteborg från Värnamo, har uppfunnit en nydananade 3d-skrivare som kan göra stora printar på rekordkort tid.

Bägge bolagen har fortfarande chans att ta en plats på 33-listan som presenteras den 4 april på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Källa: Ny Teknik

Etiketter: , Last modified: 15 mars, 2017