Nyheter

Vill bekämpa antibiotikaresistens med mobiler

Antibiotikaresistens sprids snabbt världen över. Att använda smarta mobiler för att diagnos skulle kunna göra kampen mot resistens mer effektiv. Chalmers har just fått ett Grand Challenges Explorations-anslag för att utveckla tekniken.

161207_fredrik-westerlund_1611_750Den 15 november avslöjades vinnarna i Bill & Melinda Gates Foundations Grand Challenges Exploration, som ger anslag till banbrytande forskning inom global hälsa och utveckling. En av vinnarna var Chalmers. Fredrik Westerlund, docent vid institutionen för biologi och bioteknik, kommer att leda projektet.

– Vi har i flera år arbetat med att utveckla teknik för att studera DNA-molekyler – så kallade plasmider – som är den huvudsakliga orsaken till den snabba spridningen av antibiotikaresistens. Våra metoder är dyra men ger oss mängder av värdefull information. Nu vill vi gå ett steg längre genom att utveckla billigare teknik, förklarar han.

Den amerikanska professorn Aydogan Ozcan från UCLA presenterade 2014 ett lätt och kostnadseffektivt flourescensmikroskop som installerats på en smart mobil. Mobilens kamera kunde ta bilder av enstaka DNA-molekyler, med tillräcklig kvalitet för att det skulle gå att mäta deras storlek. Hur skulle det vara om man kunde utveckla tekniken, så att högupplösta bilder från mobiler kan användas för att diagnostisera och spåra antibiotikaresistens?

– Vi ansökte om anslaget för att undersöka om vi kan utföra vår forskning på plasmider med hjälp av smarta mobiler. Nu arbetar vi tillsammans med professor Ozcan, och vi samarbetar också med en infektionsläkare i Stockholm och en doktorand i Etiopien. Antibiotikaresistens är en global fråga, och vi behöver ett stort team för att arbeta med alla olika aspekter, säger Fredrik Westerlund.
– Hela idén bygger på att vi vill demokratisera forskning. Drömmen är att människor i utvecklingsländer ska kunna använda vår billiga och enkla teknik i sin egen miljö.

Med 100 000 USD – cirka 900 000 kronor – från Gates Foundation har nu gruppen 18 månader på sig att utveckla sin idé. Därefter kan de, om allt gått bra, få ett uppföljningsanslag på upp till en miljon USD.

– Vi vill fortsätta och ta detta längre, från utveckling av mikroskopi till mjukvaran som behövs för analys. I ett längre perspektiv tänker jag att man ska utveckla en app. Om man enkelt kan lagra information från mobiler i moln öppnas helt nya sätt att jobba globalt, säger Fredrik Westerlund, och fortsätter:
– Vad skulle krävas för att bygga upp ett modernt forskningslabb i djungeln? Hur långt kan vi ta det här? Vi vill utforska smarta sätt att göra forskning och diagnostik mer tillgängligt.

Källa: Chalmers

Taggat , , , ,