Nyheter

Välj ekologiska ägg i påsk

Varför ska du välja ekoägg i påsk? Det finns många skäl! Ekologiska ägg kommer från höns som föds upp och sköts med ekologiska metoder. De ska ha det bra och kunna bete sig naturligt.

Ekologiska höns lever naturligt. Den som har haft tillfälle att iaktta en höna i frihet förstår lätt varför en tillvaro i bur är helt emot hönans naturliga beteende. En naturlig hönsflock är ett samhälle i miniatyr med en tupp som härskar över ett harem. Flocken har en strikt rangordning där storlek, styrka och ålder avgör var i ordningen hönan platsar. Läten, kroppsställningar och rörelser är hönsens sätt att ”tala” och tuppen bevakar reviret exempelvis genom att gala.

Att värpa ett ägg är för hönan att föda barn. Hennes instinkt är då att bygga bo åt sina ägg och kycklingar. En ekologisk höna har tillgång till ett rede att värpa i. När en höna sitter i bur försöker hon ändå utföra dessa beteenden och när de hindras blir de lätt stressade. Därför finns det nu en lag som säger att alla höns ska ha rede. Nu håller vi bara tummarna för att ekoäggen inte är slut när du ska handla!

Ekologiska höns blir INTE slentrianmässigt behandlade med antibiotika i förebyggande syfte! Bara en sån sak…

Läs mer om ekologiska ägg: https://lnkd.in/gideZBH

Ladda ned KRAV:s pdf om ekologiska ägg här!

Källa: KRAV

På övre bilden: mina grannars extremt lokalproducerade ägg, från väldigt välmående hönor. Jag vet, för jag passar de hönsen när grannarna är bortresta. /Helen Sylvan

Taggat , , , , ,