Framtidshopp. Uppstickare. Nytänkare. Här är företagen som är morgondagens stjärnor. Två av vinnarna (1928 Diagnostics och Mevia) är med i vårt nuvarande innovationsutställning, och ytterligare en (Epishine) var med i förra omgången. Stort grattis till er alla!

170406_vinnare-33-900-ny-teknikEn snabb titt i backspegeln visar att bolag som Truecaller, Spotify och Yubico varit med på listan tidigt. Företagen må ha varit unga och små när de kom med. Men under åren har många 33-bolag vuxit och blivit världssuccéer.

Nu har vi 33 nya vinnare som kan sålla sig till den skara av företag som har passerat genom nålsögat hos Ny Teknik och Affärsvärlden. Och däribland noterar vi tre som Ekocentrum visat/visar i vårt temarum om hållbara innovationer:


Programmet som ska rädda antibiotikan

170315_1928Diagnostics_33-listan1928 Diagnostics tar upp kampen mot antibiotikaresistens med en ny teknik för snabb och effektiv diagnostik av infektioner.

Resistenta bakterier är ett av de största hoten mot mänskligheten. Ett av problemen är att tar det lång tid, ofta dagar, för sjukhusen att hitta rätt typ av antibiotika. Sätts fel sort in blir behandlingen verkningslös – och i värsta fall kan patientens tillstånd förvärras.

Med hjälp av 1928 Diagnotics molnbaserade programvara Alex kan den väntetiden kortas rejält. Genom att göra en dna-analys av ett blod- eller urinprov kan Alex matcha bakterier mot tidigare kända fall som finns i systemets stora databaser. Analysen tar mindre än 24 timmar, och tekniken kan också användas för att kartlägga hur multiresistenta bakterier breder ut sig.

Systemet har hittills testats på tre sjukhus i Sverige. Men för att bolaget ska få börja sälja sin produkt i Europa måste tekniken först bli CE-certifierad, och den processen väntas bli klar i slutet av 2017. Parallellt med detta har bolaget också börjat titta på hur man kan vidareutveckla Alex genom att lägga till nya typer av bakterier.

I dag har vi Staphylococcus aureus, i folkmun känt som sjukhussjukan. Det som ligger närmast efter det är tuberkulos, så kallade gramnegativa bakterier, men också enterokocker, säger Kristina Lagerstedt, medgrundare och vd.

Bolaget har också ett annat viktigt mål i sikte: USA. 1928 Diagnostics jobbar just med en förstudie innan man ska skicka in ansökan för FDA-godkännande under nästa år, vilket är ett måste för att kunna ta sig in på den amerikanska sjukvårdsmarknaden.


Förpackningen påminner dig att ta dina piller

Mevia-personerFelmedicinering och missade doser är ett vanligt problem vid läkemedelsbehandlingar. Mevia vill råda bot på det med sina smarta medicinförpackningar.

Mevia har skapat en lösning med ett konduktivt färgtryck på läkemedelsförpackningar. När medicinen tas bryts en printad krets och en signal skickas via gsm-nätet till Mevias databas. Uteblir signalen kan systemet ge patienten en påminnelse om medicinen.

Tekniken har bland annat testats tillsammans med äldreomsorgsenheter i tre svenska kommuner. Bolagets fokus ligger på två målgrupper: kliniska prövningar och dospatienter, vilket är personer som får läkemedel packade i dospåsar från apoteket. Planen är att lansera en skarp produkt under 2017.

Vår teknik kan skapa ett bättre och mer effektivt vårdsystem som kan stötta människor att göra rätt med sin medicinering, säger Jesper Hassel, vd och medgrundare.


Organiska solceller ska ge hemmaprylar el

Epishine är ett av de yngsta bolagen på årets 33-lista. Men deras teknik för organiska solceller har stor potential.

Epishine är produkten av mångårig forskning om organiska solceller. Grundtekniken står bland andra professor Olle Inganäs för, och förra sommaren var det dags att bolagisera resultaten. – På papperet har tekniken verkat lovande länge, och nu har vi lyckats kommersialisera det, säger Mattias Josephson, vd för Epishine.

Bolaget tittar på två tänkbara första tillämpningar för tekniken: solpaneler för den afrikanska marknaden och millimetertunna, böjliga och formbara solceller för strömförsörjning av internet of things-prylar.

Inomhus, där ljuset ser annorlunda ut än utomhus, är vi redan nu bättre än kisel samtidigt som vi är väldigt tidiga i vårt optimeringsarbete. Det är en bra tajming nu när internet of things tar fart, säger Mattias Josephson.

Framtidens energikällor måste vara skalbara, billiga och oberoende av ändliga resurser. Dessutom bör de giftfria, kunna återvinnas och kunna tillverkas med lågt klimatavtryck. Vår innovation är stark på samtliga punkter. I den fortsatta utvecklingen ligger bland annat att automatisera hela produktionen. I dagsläget sker det sista steget manuellt.

Källa: Ny Teknik

Etiketter: , , , , Last modified: 6 april, 2017