En forskargrupp vid Marylands universitet i USA har utvecklat en process för att skapa vad de kallar superträ. Forskningsupptäckten publiceras i tidskriften Nature. Genom att ta bort ligninet i en träplanka och därefter låta den ligga i tryck under värmning kommer cellulosafibrerna att packas tätare. Efter behandlingen har plankan bara en femtedel av originalplankas tjocklek och med en tålighet ungefär som stål.

D180216_Superträ-forskarnaen har behandlingen gör trä tolv gånger starkare och tio gånger tåligare. Det här innebär att mjuka träslag som furu eller balsaträ, som växer snabbt och mer miljövänligt, kan ersätta mer långsamväxande men tätare trä som teak, i möbler och byggnader, säger forskningsledaren Lianging Hu på universitetets hemsida.

Forskningsrönen har fått stor uppmärksamhet och kommenteras av forskare på andra amerikanska universitet.

Studien visar lovande resultat när det kommer till design av lättviktiga byggnadsmaterial, med otrolig potential för en bredare applikation. Det är särskilt intressant att notera att metoden är mångsidig, fungerar på flera olika träslag samt är ganska lätt att implementera, säger Huajian Gao, professor på Brown University.

Källa och foto: Ny Teknik

Etiketter: , , Last modified: 16 februari, 2018