Nyheter

Solen allt mer lönsam

De flesta bedömarna är överens, det lönar sig med solceller – om förutsättningarna är de rätta. Investera nu och ha gratis el om 15 år.

170323_di_solen-mer-lönsamDe flesta bedömarna är överens, det lönar sig med solceller – om förutsättningarna är de rätta. Investera nu och ha gratis el om 15 år.

Vi på tröskeln till att det här blir lönsamt. Det kan gå bra, men det är inte säkert, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna.

En mycket grov uppskattning är att runt 10.000 villaägare hittills har hakat på trenden, enligt Energimyndigheten. En av dem, Joakim Eriksson i Hedemora, är nöjd och tycker sig se att kalkylen går ihop med plus på slutet.

Jag räknar med lönsamhet efter 12-15 år. Och det känns sjyst att kunna bidra till bättre miljö, säger Joakim Eriksson, som lät installera 24 solcellspaneler på taket för tre år sedan. Drygt 50 procent av vad vi förbrukar tillverkar vi nu själva, säger han.

Det finns förutsättningar som måste vara de rätta. Och beroende på dessa så är solanläggningen med en livslängd på 25-30 år, betald på runt 15 år, plus minus några år. Att solen lyser mycket och med rätt vinkel är förstås inte helt oväsentligt. Men i princip går det att få ekonomi på installationen såväl i Luleå som i Malmö, enligt bedömarna.

Det är hyfsat jämnt över hela Sverige, säger Johan Lindahl, talesperson för Svensk Solenergi. Och solceller fungerar bättre när det är kallare, enligt Jonas Stenbeck, försäljningschef på Vattenfall.

Men det är mycket annat att tänka på inför ett beslut. Förutom de rent miljömässiga vinsterna, och att det kanske känns bra med egen solel i vägguttaget, finns det många ekonomiska faktorer att slänga in i sin kalkyl. Dels kan man söka statligt investeringsstöd, 20 procent av investeringskostnaden. Det gör man hos länsstyrelsen.
Men det är lång kötid, runt två år. Så det är bra att vara ute i god tid, säger Sara Grettve på Energimyndigheten.

Alternativt söker villaägaren i stället rotavdrag för arbetskostnaden, det går snabbare, men ger mindre rabatt.

Det viktigt att kontakta sin elnätsägare för den som vill kunna koppla upp sina solcellspaneler på nätet och under soliga sommardagar sälja överskottet. Det gäller också att hitta en elhandlare som vill köpa din överskottsel, enligt Sara Grettve.

Läs mer…

Källa: Dagens Industri 170320


Framtiden är solig – så här tjänar du pengar på solel!

19 april kl 18-19.30

Vill du veta mer om hur du tjänar pengar på solel? Kom till vår och Göteborg Energis onsdagskväll den 19 april med start 18.00 – fritt inträde! Läs mer…

Taggat , ,