Nyheter

Plast dödar fiskyngel: ”Obehagliga resultat”

Fiskyngel i Östersjön föredrar mikroplaster framför vanlig föda. Med förödande konsekvenser som följd. De växer sämre och deras livsviktiga rädsla för rovdjur försvinner, visar svensk forskning.

160603_fiskEventuellt kan fynden förklara varför bestånden av både gädda och abborre minskat kraftigt i vissa områden i Östersjön.

Resultaten är verkligen obehagliga, säger Oona Lönnstedt som är marinbiolog vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien som nu presenteras i tidskriften Science.

Mikroplaster är ytterst små plastpartiklar, mellan en tusendels och fem millimeter stora. Utsläppen i Östersjön kommer bland annat från slitage av bildäck, båtfärger, tvätt av syntetiska kläder samt hygienprodukter, som tandkräm och smink.

På vissa ställen i Östersjön finns fler än 100 000 partiklar per 1 000 liter vatten.

Bara från hygienprodukter spolas det ut runt 40 ton av dessa mikroplaster i Östersjön varje år, säger Oona Lönnstedt.

Forskningen, som är utförd på abborre, visar att för ägg som utsätts för mikroplaster i koncentrationer motsvarande de som finns på vissa platser i Östersjön minskar kläckningen med 16 procent, jämfört med andra ägg. Efter två veckor är ynglen dessutom påtagligt mindre och deras beteende är förändrat. I stället för att simma runt står de mest stilla på botten.

160603_fisk_plastMen det som förvånar forskarna mest är att ynglen inte bara äter, utan tycks föredra plastpartiklar framför zooplankton som är deras naturliga föda, vilket resulterar i näringsbrist.

Det här är första gången vi ser att ett djur föredrar att äta plastpartiklar framför naturlig föda, säger Oona Lönnstedt.

De giftiga partiklarna resulterar också i att ynglens naturliga rädsla för rovdjur försvinner. De reagerar inte på de dofter som normalt gör att yngel gömmer sig för exempelvis gäddor eller större abborrar.

I ett experiment hade smågäddor i ett akvarium utan mikroplaster ätit upp hälften av ynglen efter 24 timmar. I akvariet med mikroplaster, däremot, var samtliga yngel borta efter bara 16 timmar.

På senare tid har rapporter förekommit, om att bestånden av både gädd- och abborryngel minskat kraftigt på vissa platser i Östersjön. Huruvida mikroplaster har något med saken att göra vet inte forskarna ännu.

Källa: GöteborgsPosten 160603

Taggat , , , ,