Vad är egentligen värst ur klimatsynpunkt? En biff om dagen i ett helt år, eller en flygresa till New York? Och orsakar en total köksrenovering mer klimatpåverkan än flygresan? Svaren på dessa och många andra frågor om klimatpåverkan och konsumtion får du i det nyutvecklade kortspelet Klimatkoll.

181127_Klimatkoll-kortspel

Idén till ett kortspel om klimatet föddes när Chalmersdoktoranden David Andersson flyttade in hos dåvarande fotbollstränaren Jonas Karlén. Jonas läste en kurs om hur spel kan användas som läromedel och de båda började fundera på hur de skulle kunna utveckla ett helt nytt slags spel. Idén om att sortera exempel ur vår vardag efter klimatpåverkan föddes.

Kortleken består av kort som har olika påståenden. Spelarna ska sedan placera korten utefter vad de tror har störst till minst klimatpåverkan.

Många har nog idé om vad som är “dåligt för miljön”, men i spelet får de veta svart på vitt hur mycket utsläpp som orsakas av olika vardagsbeslut. De flesta brukar bli förvånade, säger David Andersson.

Här följer fem exempel på utsläpp från konsumtion av olika slag. Planerar du att själv spela kortspelet så sluta läs nu!

-> Pendla 40 km i stor dieselbil varje arbetsdag i ett år. Koldioxidutsläpp: 2 700 kg per år.

-> Biff och potatis eller annan måltid med 150 gram nötkött varje dag under ett år. Koldioxidutsläpp: 3 000 kg per år.

-> Äldre duschmunstycke och dusch i 15 minuter varje dag under ett år (vatten från fjärrvärme). Koldioxidutsläpp: 500 kg per år.

-> Flygresa Göteborg-Stockholm. En tur och retur-resa på sammanlagt 900 kilometer med flyg.  Koldioxidutsläpp: 250 kg per resa.

-> Fullständig köksrenovering med nya vitvaror, köksskåp och bänkytor. Koldioxidutsläpp: 2 400 kg.

Uträkningarna är gjorda av Stefan Wirsenius, docent i Miljö- och resursanalys av jordbrukssystem vid Chalmers tekniska högskola.

Källa: Göteborgsposten

Etiketter: , , , Last modified: 27 november, 2018