Bild visar en karta på målen kring hållbarhet. Det är 17 stycken rutor med de globala målen.

Ekocentrum och Drivhuset samverkar för att ge nyföretagare och entreprenörer en “boost” i att integrera hållbarhet redan i idéstadiet av sin affärsplan! Här ges möjlighet att delta i en process där utbildning och workshops varvas med egen reflektion och utbyte deltagare emellan. En process där utbildning och workshops leder vägen!

Vid tre kurstillfällen ger vi dig hjälp att hitta nya mervärden och affärsmöjligheter samt inspireras av hur andra lyckats. Vi visar hur du kan integrera hållbarhetsfrågorna i din affärsidé på riktigt! Kurserna pågår just nu – i november och december 2020.

Har du missat dessa tillfällen och vill lämna en intresseanmälan så går det bra att fylla i nedan formulär. Vi ser framemot att träffa fler eldsjälar som vill bidra i arbetet för ett hållbart och uthålligt samhälle!

Innehåll och upplägg

Bilden visar Ekocentrums utbildare som föreläser kring hållbarhet inför en grupp entreprenörer och nyföretagare.

Mikaela Rosander föreläser kring hållbarhet.

Steg 1: Inledning med fokus på vägen framför oss. Vart leder den?

Vi börjar med att ge er en genomgång av de globala miljö- och utvecklingsfrågorna där vi reder ut bakomliggande orsaker och effekter i samhället. Vilka utmaningar står samhället inför? Därefter diskuteras vikten av en hållbar utveckling och vad det kan innebära. Vad säger forskarna? Vad säger politikerna? Vilka styrmedel och verktyg finns? Hur fungerar ett miljöledninssystem?

Ett urval av goda exempel från Ekocentrums utställning konkretiserar vad hållbarhetsarbetet kan innebära i praktiken och flyttar fokus från problem till möjligheter! Teman som berörs är energi, transporter, miljömärkningar, livsmedel, textil, bygg, kretslopp och återvinning. Extra fokus läggs på FN:s Globala mål. Vi visar på kopplingar mellan ekologiska, ekonomiska och sociala faktorer och deras betydelse för en långsiktigt hållbar utveckling.

Vi avslutar med diskussion om vad man kan göra för att minska miljöbelastningen och främja hållbar utveckling i den egna verksamheten.

Utbildare: Mikaela Rosander, verksamhetsledare Ekocentrum

Denna utbildning är giltig i Miljödiplomering, Svensk Miljöbas och ISO-arbete.

Steg 2 och 3: Integrera hållbarhet i egen verksamhet – workshops ledd av Ingrid Westerfors, Drivhuset

Bild på en kvinna som ler. Två tillfällen med workshops med fokus på egna verksamheten. Hur kan ni föra in Globala målen och ett hållbarhetsperspektiv i verksamheten? Hur kan arbetet struktureras och underlättas med hjälp av olika verktyg? Hur kommunicerar vi våra mål och hur långt vi nått hittills? Kan vi hitta nya affärsmöjligheter? Vi arbetar tillsammans med Drivhusets och andra nya affärsutvecklingsverktyg för att identifiera utvecklingsmöjligheter och integrera hållbarhetsperspektiv i hela affärsmodellen.

Utbildare: Ingrid Westerfors, Drivhuset och Coompanion samt Mikaela Rosander, Ekocentrum

Om Ekocentrum

Stiftelsen Ekocentrum erbjuder några av Sveriges mest efterfrågade utbildningar inom hållbar utveckling. Genom fokus på egna problemområden, lärdomar från andra verksamheter samt egen reflektion, får deltagarna en djupgående förståelse för hållbarhetsarbetet. Utställningen med goda exempel ger dessutom en ytterligare dimension i lärandet. Med fokus på möjligheter och lösningar hjälper och motiverar vi er verksamhet att utveckla eller påbörja arbetet mot en hållbar utveckling.

Om Drivhuset

Drivhuset stöttar idésprutor, frilansare, företagare, eldsjälar och förändringsfantaster på utvecklingsresan. Hos oss får du kunskap och inspiration att driva idéer och organisationer framåt. Härifrån – till hur långt som helst. Läs mer här: Drivhuset Norden – Drivhuset Norden

ekocentrums logga. Grön logga med ett löv ovanför U:et.

Drivhusets logga.

Utbildningen är ett samarbete mellan Ekocentrum och Drivhuset

Vill du veta mer eller göra en intresseanmälan? Vänligen fyll i nedan formulär. Det går också bra att maila på info@ekocentrum.se eller ringa 031-705 07 40.

Last modified: 8 februari, 2022