Nyheter

Nu är det officiellt: USA lämnar Parisavtalet

Sent på torsdagskvällen, svensk tid, blev det officiellt: USA drar sig ur Parisavtalet. I ett tal till nationen motiverade Donald Trump beslutet att dra sig ur avtalet med att han gör det för “det amerikanska folkets bästa” och för att avtalet innebär en “orättvis behandling av USA”. Enligt Trump är det orättvist att USA direkt måste minska sina utsläpp i högre grad än stora länder som Kina och Indien. Beslutet kommer direkt att få ekonomiska konsekvenser för världens klimatarbete.”VI kommer omedelbart att sluta betala in pengar till den globala gröna fonden”, sade Donald Trump när han meddelade sitt beslut i den vackra trädgården utanför Ovala rummet.

170129_trump_fingerHan tar därmed inte alls i beaktande att USA har byggt upp sitt välstånd bland annat genom stora historiska utsläpp av växthusgaser, eller att det tar längre tid för tillverkningsländer som Kina och Indien att ställa om till en mera klimatvänlig industri.

Trump hänvisade även till att USA kommer att förlora miljoner arbetstillfällen inom kol- och oljeindustrin, till följd av avtalet.

Donald Trump sade också att han vill förhandla fram ett bättre avtal för USA:s del. Frågan är dock vem han ska förhandla med  eftersom alla FN-länder förutom Syrien och Nicaragua redan har skrivit på klimatavtalet.

Redan på torsdagskvällen sade också politiska företrädare för Frankrike, Tyskland och Italien, att en omförhandling av Parisavtalet inte är möjlig, så som Trump efterfrågar.

Slutar direkt betala till Gröna fonden

Beslutet kommer direkt att få ekonomiska konsekvenser för världens klimatarbete.

Vi kommer omedelbart att sluta betala in pengar till den globala gröna fonden”, sade Donald Trump när han meddelade sitt beslut i den vackra trädgården utanför Ovala rummet.

In i sista stund togs många initiativ för att få presidenten att ändra ståndpunkt från det amerikanska näringslivet. Bland annat gjorde 25 tunga vd:ar ett gemensamt upprop i en helsidesannons i New York Times och Wall Street Journal.

Elon Musk lämnar som Trumps rådgivare

Teslas grundare Elon Musk varnade presidenten från att dra sig ur avtalet och kommer nu som en konsekvens att dra sig ur den grupp som inofficiellt är Donald Trumps rådgivare. Riskkapitalisten och den tidigare republikanska presidentkandidaten Mitt Romney hörde också till dem som vädjade till Donald Trump att inte lämna den globala klimatöverenskommelsen.

Den svenska FN-ambassadören Olof Skoog tror att det amerikanska beslutet kommer att få stora konsekvenser för USA.

“Att dra sig ur en multinationell bred överenskommelse om klimatförändringar, som är en global fråga, är det något helt annat än att till exempel lyfta den amerikanska hälsovårdsreformen Obamacare”.

”Skadar USA:s ekonomi”

”Jag tror det kommer att skada USA:s ambitioner i FN och även skada landets diplomatiska förbindelser. Det är även troligt att det kommer att skada USA:s ekonomiska intressen.”

Donald Trump har framhållit att USA kommer att förlora  6,5 miljoner arbetstillfällen, framför allt inom kol och oljeindustrin, om Parisavtalet genomförs. Men vad han inte uppmärksammar är att redan idag arbetar fler amerikaner inom vindkraftsindustrin jämfört med inom kolindustrin, som ett exempel på den enorma potential som finns inom alternativa energiområden.

Saknar stöd från egna väljare

Donald Trump hänvisar till sina väljare, men frågan är om han egentligen har stöd av dessa i sitt beslut att lämna Parisavtalet. En färsk mätning, gjord av Yale och George Mason University, bland Donald Trumps kärnväljare visar att 47 procent vill stanna kvar i avtalet, medan endast 28 procent vill lämna.

Källa: Miljö Online och Dagens Industri

Läs mer i The Guardian…

Taggat , , ,