Helsingborg rankas som den kommun som just nu ligger längst fram vad gäller miljö- och hållbarhetsarbete i landet. Därefter följer Gävle, på andra plats, följt av Västerås, Lund och Uppsala.  Vilhelmina, Åsele och Årjäng hamnar i botten. Detta enligt tidningen Aktuell Hållbarhet.

170629_Helsingborg_vyDet är andra gången som Helsingborg tar hem titeln, sedan rankingen startade 2009. Som grund för förstaplatsen anges bland annat att kommunen antagit ett nytt livskvalitetsprogram för miljö och folkhälsa, samt att man under flera år bedrivit ett ambitiöst miljöarbete som grundar sig i en långsiktig och blocköverskridande vision.

Helsingborg är den första kommunen i Sverige som har ett livskvalitetsprogram där vi knutit ihop miljö och folkhälsa. Det här arbetet är ett bevis på den politiska enighet om ett hållbart miljö- och klimatarbete som finns i Helsingborg, säger kommunalrådet Lars Thunberg (KD), ordförande i beredningen för livskvalitet.

Vidare får kommunen höga poäng för hur man arbetar med FN:s hållbarhetsmål, samt hur man informerar kring avfallssortering och återbruk.

Ekosystemtjänster

Nytt i den underliggande enkäten i år är bland annat hur kommunerna arbetar med skyddad natur samt hur de säkerställer att värdet av ekosystemtjänster vägs in i beslutsprocesser.

170629_Uppsla-vyÄven i Uppsala gläds man åt en bra placering, från förra årets tiondeplats till plats nummer fem i år.

I Uppsala har vi ett starkt miljö- och klimatprogram och vi har på ett unikt sätt integrerat och byggt vår budget och planering på FN:s agenda 2030. Det gör att hållbarhetsfrågorna ständigt finns på agendan i alla kommunens verksamheter. Vi har lyckats göra skillnad genom att jobba brett och tillsammans med näringslivet. Vi förenklar det komplexa genom att jobba systematiskt och vi jobbar konkret med det som är görligt, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för miljö- och klimat i en kommentar.

Här är listan på alla kommuner

 

Källa: Miljö Online och Aktuell Hållbarhet

Etiketter: , , , , , , Last modified: 29 juni, 2017