Dieselavgaser ger barn som går i skolor nära trafikerade vägar inlärningssvårigheter. Det visar en undersökning i Barcelona som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS Medicine.

170427_diesel-avgaser_barn_svt170427_diesel-avgaser_barn_svtI studien följde forskarna 3.000 barn, i 300 klassrum, i 40 skolor i staden, för att se vad som hände i barnens hjärnor när de utsattes för mycket respektive lite luftföroreningar.

Forskarna mätte sotpartiklar, kvävedioxid och ultrafina partiklar; partiklar med en diameter på 10-700 nanometer, som finns i avgaser från moderna dieselbilar. Hos de barn som utsattes för mycket luftföroreningar syntes en klar skillnad.

170427_svt_prof-jordi-sunyer-deu– Deras hjärnor arbetade långsammare. Och tillväxten var sämre hos de barn som utsattes för höga halter av luftföroreningar, säger professor Jordi Sunyer Deu.

Enligt  Jordi Sunyer Deu är sambandet tydligt.

Efter att studien publicerades har Barcelona stad beslutat om ett antal förändringar för att förbättra luftkvaliteten. Var femte bil ska bort och man skapar gröna öar – ”superilles” – kvarter där tung trafik är förbjuden, gator och parkeringar byggs om till sociala ytor och de bilar som tillåts i området får max köra 10 km/h.

Läs mer på SVT Nyheter…

Källa: Miljö Online och SVT Nyheter

Etiketter: , , , , , , Last modified: 27 april, 2017