Nyheter

Data från IPPC hjälper kommuner i WWF:s One Planet City Challenge

Världsnaturfonden har öppnat en ny omgång av One Planet City Challenge. Förra året var det Uppsala som tog hem den svenska deltävlingen.

Världsnaturfonden, WWF, har lanserat ett nytt verktyg för klimatarbete i städer, inom ramen för klimatutmaningen One Planet City Challenge.
Det nya bedömningsverktyget i utmaningen är baserat på data från FN:s klimatpanel, med målet att begränsa klimatpåverkan till 1,5 °C. I verktyget kan de deltagande kommunernas klimatutsläpp jämföras med de snabba utsläppsminskningar som krävs för att nå 1,5 °C-målet, i en skräddarsydd analys. I analysen ingår även förslag på kraftfulla åtgärder för utsläppsminskningar och klimatanpassning, som kommunerna kan genomföra.

Medborgarforum

De kommunerna antar utmaningen uppmanas också att bjuda in invånarna att komma till ett medborgarforum där det resultat för kommunen som kommer fram i verktyget, diskuteras tillsammans med kommunens beslutsfattare. Världsnaturfonden erbjuder också kommunerna att ingå i ett nätverk för att förbättra på sin hållbara konsumtion.

Precis som tidigare avslutas klimatutmaningen med att en internationell expertjury utser nationella vinnare i varje land som deltar. Därefter utses också en global vinnare: Årets globala klimatstad 2020. Förra året var det Uppsala som vann den svenska deltävlingen.

Drygt 400 städer över hela världen har hittills antagit One Planet City Challenge. 2019 ges utmaningen i 20 länder vars befolkningsantal uppgår till hälften av jordens totala befolkning.

190219_WWF_one_planet_city_challenge

“Cities are where the battle for sustainable development will be won – or lost if we fail.” – Former UN Deputy Secretary General Jan Eliasson

Mer om One planet one challenge här...

Taggat , , , , ,