Den internationella handeln med jordbruks- och skogsråvaror framstår som ett allt tydligare skäl till avskogningen i tropikerna.
Mer än en tredjedel går att koppla till produktion av nötkött, soja, palmolja och timmer. Trenden är tydlig. Avskogningens drivkrafter har globaliserats och kommersialiserats, säger forskarassistent Martin Persson.
På uppdrag av den amerikanska tankesmedjan Center for Global Development (CGD) har Martin Persson, med forskarkollegor i Linköping och Wien, tittat på i vilken utsträckning internationell handel med jord- och skogsbruksvaror driver avskogningen i de sju fallstudieländerna Argentina, Bolivia, Brasilien, Paraguay, Indonesien, Malaysia och Papua Nya Guinea.
– Från att ha drivits av småjordbrukare och produktion för den lokala marknaden ser vi idag att en allt större andel av avskogningen beror på storskalig jordbruksproduktion. Mer än en tredjedel av regnskogsskövlingen kan nu kopplas till ökad produktion av nötkött, soja, palmolja och timmer, säger Martin Persson.
– Plockar vi bort den brasilianska biffen, där den mesta produktionen sker för inhemsk konsumtion, så drivs mer än hälften av avskogningen i dessa länder av export.
Källa: GMV
Etiketter: klimatförändringar, kretslopp, miljöfrågor Last modified: 23 oktober, 2014