Varför är svenska konsumenter inte lika giftfria som de danska?
Danska konsumenter är mer medvetna om hur deras hälsa påverkas av vad det tvättar och smörjer in sig med. Jämfört med Sverige har Danmark ungefär sex gånger så många miljömärkta hud- och hårvårdsprodukter att välja mellan. Det framgår av den nya rapporten ”Det danska badrumsfenomenet – varför är svenska konsumenter inte lika giftfria?”

170926_Badrumsskap

170926_Badrumsskap

Miljömärkning Sverige har i rapporten jämfört danska och svenska kosmetikavanor. Syftet med rapporten är att få kunskap om hur fler svenska konsumenter ska fås att välja kosmetiska produkter som är så bra som möjligt för både miljö och hälsa.

Sverige ligger efter Danmark vad gäller hur medvetna konsumenter är om hur kosmetika påverkar miljö och hälsa. Vi tror att en av orsakerna är att konsumentrörelsen i Danmark är väldigt stark och att den har haft fokus på kemi i vardagen. Frågorna har även fångats upp av politiker och av media i större utsträckning än i Sverige, säger Anna Norberg, pressansvarig på Miljömärkning Sverige.

Hur får man svenska konsumenter mer medvetna?

Miljömärkning Sverige vill bland annat satsa mer på ett samarbete med handeln så att de breddar sitt utbud och gör det enklare för konsumenterna att hitta miljömärkta produkter.

Vi har också bra kanaler genom de 1 100 företag som har licens för olika Svanenmärkta varor och tjänster. Om vi får dem att exempelvis välja Svanenmärkt tvål kan vi påverka alla deras anställda att ta hem den goda vanan att välja miljömärkt, säger Anna Norberg.

I planerna ingår också att samarbeta med miljö- och konsumentrörelserna. Närmast kommer Naturskyddsföreningens kampanj Tvålutmaningen.

Här kan du läsa mer och ladda ner rapporten!

Källa: Svanen

Etiketter: , , , , Last modified: 26 september, 2017