Åren 2008 – 2012 har Ekocentrum (sedan 2010 tillsammans med Bellis Växtmiljö) delat ut miljöpris till de miljöbästa företagen i Göteborgsregionens Ung Företagsamhet.

Detta har bl a möjliggjorts tack vare de pengar som Toyota Corporation skänkte oss 2006. Syftet med priset är att göra miljöarbetet till något både självklart och spännande i UF-företagen. Juryn har sedan starten bestått av Anders Lund och Helen Sylvan.

Framtidens vinnare – det är företag som gör det enkelt att välja miljövänligare och mer etiska produkter och tjänster. Det är företag som är ärliga och trovärdiga, som inte offrar naturen och människan i sin jakt på den lilla extra vinsten. Det goda företaget.

UF Miljöpris Göteborg 2012 – motiveringar:

Under förmiddagen fredag 2 mars 2012 delades Ekocentrum och Bellis Växtmiljö ut de tre miljöpriserna vid Ung Företagsamhets evenemang Våga Vara Egen i Göteborg, i Kongresshallen på Svenska Mässan.

Här följer prismotivationerna från juryn som består av Anders Lund och Helen Sylvan från Ekocentrum:

Det ska vara lätt att välja rätt!

Ekocentrum och Bellis Växtmiljö vill göra miljöarbetet till något naturligt i varje verksamhet. Därför delar vi ut miljöpriserna till de företag som genomfört det bästa arbetet och visat sig ha bäst helhetssyn på – och förståelse för – vad miljöarbete egentligen är.
Årets miljöprisvinnare bidrar alla till en bättre miljö – både globalt och lokalt – med sina lösningar. Miljöarbete är ju både stort och smått!

1:e pris till NATlight UF från GTG

Miljöarbete kan vara tungt som en lång, seg uppförsbacke… Om man inte lyser upp det med förnybar energi förstås! Och skapar lite ljus i mörkret. 1:a-pristagarna har inte bara genomfört det i särklass bästa miljöledningsarbetet på ett proffsigt och trovärdigt sätt… De har dessutom verkligen tittat på sin roll i kretsloppet och i samhället. Genom att tillfråga olika experter har de vetenskapligt underbyggt sina argument för produkten på ett bra sätt. Pristagarna vill i dubbel bemärkelse skapa ljus i mörkret – med vind och sol ska de skapa ljus i Göteborg! Vi säger stort grattis och – allt ljus på: NATlight UF från GTG!

2:a pris till SeaLion UF från GTG

Andrapristagarna blickar ut globalt – här har vi framtidens ”do-gooders”. De har gjort ett noggrant miljöarbete. Vi upplever deras ansökan och checklista som tydliga och ärliga, det kan ett företag kan vinna många kunder på! De har satsat på att lösa ett stort problem i olika delar av världen på ett effektivt, billigt och miljövänligt sätt. Tänk dig att titta ut över ett vackert vattendrag som blänker i solen… och känna att du håller på att duka under av uttorkning och törst, för att vattnet inte är drickbart! Och tänk om du på något sätt kunde göra vattnet drickbart! Vi får bilden av ett engagerat företag som kan göra gott och tjäna pengar på ett trovärdigt sätt. Grattis till andrapriset säger vi till sjölejonen – SeaLion UF från GTG!

3:e pris till Canvas UF från Lerums Gymnasieskola

Här handlar det om handel. Detta företag har gjort ett bra val av leverantör och köper det mest miljöriktiga de kunnat hitta. De förklarar vilka miljömärkningar produkten har. De har kollat upp sin produkts material, klimatpåverkan och kretsloppsroll. Dessutom sparar produkten i sig mycket engångsmaterial genom sin kvalitet och livslängd. När vi handlat måste vi bära grejerna i något…Varför inte en läcker tygkasse?

UF Miljöpris 2011 – motiveringar:

Den 4 mars delade återigen Ekocentrum och Bellis Växtmiljö ut de tre miljöpriserna under festliga former på Ung Företagsamhets mässa Våga Vara Egen vid Svenska Mässan i Göteborg. I år har Helen Sylvan fått en ny jurymedhjälpare i Johanna Lindqvist, som arbetar med olika projekt på Ekocentrum, däribland Hållbar Stad.

1:a pris till Retrieve UF från L M Engströms Gymnasium

Här får vi en känsla av äkthet och gediget engagemang som går fram genom ansökan och hemsidan, och den värmer våra ekohjärtan! Vinnarna har fångat upp en växande trend och tagit den vidare några nivåer genom att erbjuda kringtjänster och framför allt skapa gemenskap kring företeelsen.

Företagets namn har flera betydelser och från google får vi den här beskrivningen:
“—individen har ett vänligt och lugnt sinnelag. Den fungerar bra både som apportör, är förståndig och relativt lätt att uppfostra. Den tycker om att vara tillsammans med andra, och den gillar barn. Lekfull, livlig, trivs i centrum, och att få människor att skratta.” Vinnarna av 2011 års UF miljöpris i Göteborg jobbar med secondhandkläder. Och man vill helt enkelt bli en retriever!

2:a pris  till  Dasky UF från Göteborgs Tekniska Gymnasium

Företaget som tilldelas 2:a pris får full pott för kretsloppsmedvetenheten. De har en idé till en innovation i plast. Vadå miljö, tänker ni?! Jo, de har en plan för framtiden, där de ser återvinning av material som en självklar del av verksamheten. De har tagit fram en lösning på alla trassliga sådana här [visar sladdarna till mobil-lurarna]. Får de själva sätta ord på saken, så skriver de att “produkten föds ur utervinning och dör i återvinning, vilket gör att den återföds genom återvinning”.

3:e pris till KNIX Cleaning UF från Munkebäcksgymnasiet

Då många företag pratar mer än vad de agerar, har Greenwashing blivit ett väl känt begrepp för oss som arbetar med miljö och företagande, vilket nu för oss vidare till företaget som gett ordet en ny betydelse – tredjeprisvinnarna! Dessa ambassadörer för en ren miljö visar hur viktigt det är att inte bara göra rätt, utan att andra också ser att man gör rätt!  Tjejerna har noga valt sitt viktigaste medel – en produkt från norr. Fabriken värms upp med – fjällvärme! Grattis till 3:e-priset i UF Miljöpris 2011 säger vi till företaget som agerar goda förebilder genom att arbeta med miljövänlig städning!

UF Miljöpris 2010 – motiveringar:

Den 12 mars 2010 delade Martina Persson från Ekocentrum ut tre miljöpriser inom Ung Företagsamhet. Tack vare att Bellis Växtmiljö AB gått in som partner, kan vi tillsammans dela ut tre priser i år! Tidigare har Ekocentrum endast delat ut ett pris. Nu får miljöpriset samma status som en rad andra “tunga priser” inom Ung Företagsamhet i regionen.
Juryn består av Anders Lund och Helen Sylvan från Ekocentrum. Här följer deras motivation:

Ekocentrums och Bellis Växtmiljös miljöpris 2010

Ekocentrum delar sedan flera år ut ett miljöpris till UF-företag, därför att miljöarbetet är självklart i allt företagande! Ekocentrums mål är att inspirera företag och individer till ett framgångsrikt miljöarbete. I år har priset vuxit! Tillsammans med Bellis Växtmiljö kan vi nu äntligen presentera tre vinnarföretag. Bellis har utbildat sin personal hos Ekocentrum och är ett fint exempel på hållbart företagande.

Hur väljer vi då våra vinnare? Det är inte själva produkterna vi bedömer! Vi tittar istället på om företagen förstår hur de och deras produkter påverkar kretsloppet, om de har ordning och reda på sitt miljöarbete och så förstås hur de kommunicerar miljöarbetet.

Årets vinnare kännetecknas av NYTTA och NÖJE. Både 3:e och 2:a pristagarna är kreativa individer! De tar något gammalt och designar om det till något nytt.

1:a pris till Honey UF från Aspero Idrottsgymnasium

Vi hade en rad duktiga företag som tävlade om miljöpriset i år. Men ett av dem måste vinna 1:a pris! I vår bedömning har de fått full poäng i alla kategorier.
• Produktens klimatpåverkan är så låg det bara är möjligt.
• Energiförbrukningen vid produktion minimal eller obefintlig.
• Integrering av miljöarbetet i verksamheten – fullständig!
• Ger produkten en ökad kundnytta? Ja, inte minst hälsomässig nytta!
• Miljöprofileringen kommer nästan av sig självt…
• Den totala kretsloppsmedvetenheten är mycket god.

Visserligen vill vi inte bedöma själva produkterna eller tjänsterna i sig för mycket, det finns andra priser för det! Men i det här fallet är produkten så finurlig att den inte bara minskar sin negativa miljöpåverkan – den förbättrar faktiskt miljön under produktion! Ju mer vi konsumerar den här produkten, desto mer nytta för miljön. Nu förstår ni kanske att det är något vi kan äta. Och det är något nyttigt! De små arbetarna är väldigt många och de får visserligen slita väldigt hårt och utan kollektivavtal, men de har inte klagat ännu i alla fall… Och vinnarföretaget är verkligen flitiga som bin!

2:a pris till Dreamcastle UF från Angeredsgymnasiet

Här har vi ett gäng som kanske inte från början var så inriktade på miljöarbete och recycling, men som upptäckte att det inte bara var kul – utan lönsamt att återanvända gammalt material. Och kunderna köper hellre vintage! Det blev till en bra miljöplan och checklista i miljöprisansökan. Tänk att gamla plagg från Myrorna blir till absolut senaste mode i lolitastil! Fräckt, ungt och totalt hållbart och etiskt!

3:e pris till Vinylskålar UF från Porthällagymnasiet i Partille

3:e-pristagarna har verkligen tänkt till i tillverkningen! De har hittat formen för lägsta energiförbrukning med rätt platta – i dubbel bemärkelse! De har kollat sin produkts påverkan på kretsloppet och arbetar genom hela sin process med hållbarhetsperspektivet. Källhänvisningar och checklista är i god ordning. Bra jobbat!

UF Miljöpris 2009 – motivering:

Vinnare: Futurebag UF från Hvitfeldtska Gymnasiet

Juryns motivering:

I går skrev Dagens Nyheter att regeringen föreslagit en minskning av Sveriges utsläpp av växthusgaser till år 2020 med 40%. Men vem ska genomföra den här minskningen? Mest troligt är det företagen!

Ekocentrum delar ut ett miljöpris till UF-företag, därför att miljöarbetet numera är självklart i allt företagande. I år har fler än tidigare förstått det och sökt priset. Det varmycket svårt att välja en vinnare, men till slut stod allt klart!

Vi är en stiftelse som jobbar för hållbar utveckling. Vi har kurser i miljöarbete och visar företag goda exempel på hur man löser olika miljöproblem. Vår stora utställning på Aschebergsgatan 44 är värd ett besök när man behöver inspiration och kunskap.

Det är inte bara själva produkterna vi bedömer! Vi tittar mer på om företagen förstår hur de påverkar kretsloppet, om man har ordning och reda på sitt miljöarbete och så förstås hur detta kommuniceras.

Tre ord kan sammanfatta årets vinnare:

  • Ödmjukhet
  • Saklighet
  • Framåtblickande

Årets vinnare har bästa struktur på inlämnat material. De har kundfokus i sitt resonemang. De är väldigt tydliga. De har brytt sig om att analysera sin produkts miljöpåverkan och har koll på läget i alla led. De har utmärkt sig i tävlingen genom att våga synliggöra vad de behöver förändra och förbättra, punkt för punkt. Resultatet: en checklista med ögonen både på nuet och framtiden!

Vi kan nämna Fair Trade-licens på materialet, råkoll på tryckprocessen och dess effekter, och även bra koll på transporterna. Deras checklista är föredömligt ifylld vilket torde tillfredställa alla byråkrater…

Vinnarna har seriöst tagit sig an miljöarbetet och levererat en ansökan som är ett skolexempel! Från lättläst plan och policy till välarbetad checklista och en föredömlig källhänvisning. Och vi gillar verkligen utblickarna i hur konsumtionen påverkar kretsloppet! By the way – produkten är väldigt miljömässig, även om nu det inte var det allra viktigaste…

Vi säger det igen;

  • Ödmjukhet
  • Saklighet
  • Framåtblickande

Vi vill i sammanhanget citera Hans Alfredsson som en gång sa: “livet är som en påse – tomt och innehållslöst, om man inte fyller det med något”. Vinnarna fyller våra liv med miljövänliga och snygga påsar, så vi slipper ha dåligt samvete för alla plastpåsar som annars skulle förbrukas. Bagladies har fått en ny och positiv innebörd!

Vinnarna… säljer rättvisa, ekologiska och trendiga tygpåsar Vi gratulerar vinnarna av 2009 års UF miljöpris: Futurebag UF från Hvitfeldtska Gymnasiet!

Stort grattis önskar Ekocentrums miljöprisjury Anders Lund och Helen Sylvan!

UF Miljöpriset i Göteborg 2008 – motivering:

Vinnare: Kangemi UF på Porthälla Gymnasium

Vår motivering: Vid första anblicken tedde sig vinnarnas ansökan lite flummig. Sökte de en lättköpt seger? De hade inte satt upp några mätbara miljömål, utan skrev att de valde att jobba med ständig förbättring. Okej…

Men vi ändrade oss snabbt. Det vinnande företaget har gjort något alldeles extraordinärt – de har omsatt miljöarbetet i praktiken! De har faktiskt påverkat andra och gjort skillnad! De har satt sig ner tillsammans med sina affärspartners och systematiskt – punkt för punkt – gått igenom hur dessa jobbar med miljön. Och diskuterat förbättringar!

Och det hade omedelbar effekt – deras angreppssätt har lett till en ökad miljömedvetenhet hos företagen de samarbetar med och skolan de går på! Deras ledord är ständig förbättring och medvetenhet.

Det vinnande företaget har förvisso också en intressant produkt. Den är inte materiell – alltså så påtaglig att man kan hålla den i handen – och den kan ersätta miljöpåverkan från väldigt långa resor.

Grattis till miljöpriset 2008 KANGEMI UF från Porthälla Gymnasium i Partille!

Vad de jobbar med? Jo, musikarrangemang för en bättre värld! Stort grattis önskar Ekocentrums miljöprisjury Anders Lund och Helen Sylvan!

Last modified: 8 februari, 2022