Nyheter

Tips i Kungälv 30/11: Havet och stränderna drunknar i plast

Varje timma, dygnet runt, året runt, flyter tusen kilo plast i land längs Bohuskusten. I fredags invigdes Strömmar av plast, en utställning om nedskräpning i havet.

171128_Mimershus_plast-i-haven-utställning8 miljoner ton, så mycket plast hamnar i haven varje år och om utvecklingen fortsätter finns det mer plast än fisk i haven 2050. Men var kommer allt i från? Vilka blir konsekvenserna? Och, vad kan man göra åt det? Svaren på de första två frågorna finns i utställningen som invigdes i Mimers Kulturhus i fredags.

Det mesta som flyter i land hos oss kommer från övriga Europa. Strömmarna i havet gör att Bohuskusten får ta emot väldigt mycket, skräp från Östersjön driver också hit, berättar Pierre Rehnlund som klippte bandet till utställningen och är Kungälvs kommuns representant i KIMO, Kommunernas Internationella Miljöorganisation.

Mijövänligare val

Den tredje frågan, vad vi kan göra åt nedskräpningen av haven är svårare att besvara.

Man kan göra mycket,både som enskild och som kommun, men man måste se till att skräpet inte hamnar i havet alls. Ett problem mikroplatser, små plastbitar som inte syns för blotta ögat, men som gör stor skada. Mikroplaster finns i många produkter, från tandkräm till kläder, där kan alla tänka till och göra mer miljövänliga val, säger Maria Eléhn, miljöstrateg på Kungälvs kommun.

Kungälv har sammanlagt 36 mil stränder inom kommungränsen, och under senaste året har strandstädarna som betalas av kommunen städas ungefär 11 mil.

Kungälv har varit ett föredöme i många år engagerar både föreningar och skolor till strandstädning, men det är inte rimligt att bekosta städningen lokalt för skräp som driver hit från övriga Europa, säger Pierre Rehnlund.

Mer kunskap behövs

Camilla Scharin var en av besökarna när utställningen invigdes.

Det blir så tydligt vad människan ställer till med och man lär sig mycket. Många vet nog inte att till exempel fleecekläder släpper ifrån sig mängder av mikroplast varje gång vi tvättar, säger Camilla Scharin.


 

Den 30 november  16:00 – 18:00: Utställningen är bemannad. 18.00 – Film + föredrag: Om marint skräp på våra stränder. Hur påverkas djur och natur? Med Bethanie Carney Almroth från Göteborgs universitet. Plats: Hörsal 1 i Mimers Kulturhus 19.30 – Mingel i utställningen och ”Fråga en forskare”.

Källa: Kungälvs-Posten

Taggat , , ,