Nyheter

Overshoot day 22 augusti 2020

Den 22 augusti hade mänskligheten förbrukat årets resurser på den här planeten. Nu lever vi över våra tillgångar. Och detta trots att coronapandemin gjort ett tillfälligt hack i kurvan, som annars visar att vi hela tiden förbrukar för mycket, för snabbt…

200822_overshoot day WWF
Om man översätter jordens förnybara resurser till en årsbudget har mänskligheten redan nu förbrukat årets ranson och börjar därmed att knapra på besparingarna. Overshoot day beräknas utifrån en mängd mått på energikonsumtion, fiske, skogsbruk och så vidare och är tänkt att ge en pedagogisk bild av hur vi belastar planetens förmåga att återskapa de resurser vi plockar ut.
Vi fiskar upp fisk snabbare än bestånden kan återväxa, vi avverkar urskog som inte kan återskapas – och ett annat grundläggande fel är att vi använder fossila bränslen som får koldioxid att ackumuleras i atmosfären, förklarar Carina Borgström Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på Världsnaturfonden.

Overshoot day började räknas ut redan 1970, och inträffade då den 29 december. På den tiden kan man alltså säga att mänskligheten i stort sett höll sig inom budgeten för ett jordklot. I dag skulle det egentligen krävas 1,6 jordklot för att fylla på uttagen av förnybara resurser.

Sedan 1970 har Overshoot day infallit tidigare och tidigare, med ett litet undantag för finanskrisen. På motsvarande sätt har även årets Overshoot day kommit något senare än förra året, som var den 29 juli. Det beror på den kraftiga inbromsningen av världsekonomin i pandemins skugga.

Men det är inget vi kan glädja oss åt, för det beror ju på en global tragedi och inte på den strategiska omställning av energiinfrastrukturen och ekonomin som krävs för en hållbar framtid. Dessutom riskerar det att bara bli en tillfällig svacka om vi inte lyckas ställa om i en hållbar riktning när ekonomierna öppnar igen, säger Carina Borgström Hansson.

Källor: Ekosofia och Svenska Dagbladet

Taggat , ,