Dags att måla om en inomhusvägg? Varför inte välja en skön lerfärg istället för att smeta plast på väggarna. Den finns som både färdigblandad färg på burk och i pulverform.
Tidningen Kloka hem gjorde ett test av båda varianterna och slogs av hur lätt och smidigt det gick.

180628_KlokaHem_måla_vägg_lerfärg

Att måla med lerfärg är lätt – lika lätt som plastfärg. Men till skillnad från plastfärg är det giftfritt, luktar inget och går att tvätta bort från dina händer utan problem. Lerfärg används oftast om man vill utnyttja lerväggars förmåga att transportera vatten och fukt. Men färgen går också att måla direkt på OSB- eller gipsskivor.
Så varför använder vi inte lerfärgerna mera?

Vi gör ett prov:
Vi köper lerfärg som är färdigblandad i burk från Färgriket. Istället för att måla på lerklinad vägg (där lerfärger ju alltid ska användas) så provar vi på den lite mindre miljövänliga gipsskivan. Men då behövs en primer för att jämna ut resultatet.
Det blir vitt precis som annan vit färg, men med en skön, krämig och matt känsla. Och den är inte svårare att måla med än plastfärg. Färgen kan brytas med pigmentkoncentrat.

Den andra färgen kommer från Saviukumaja och består av en färdigblandad pulvermix i olika kulörer som blandas med vatten. (Det är mycket enkelt, bara att vispa runt). Samma matta men lite kornigare känsla och vi 180628_KlokaHem_måla_vägg_lerfärg_påseprovar i en brun ton.

Färg på burk eller pulver är alltså lika lätta att använda och det är en smaksak vilken man väljer.
Den vita färgen går att bryta i olika nyanser, medan pulverfärgen är färdigblandad i olika grundkulörer. Prova själv! Lera passar lika bra inne i lägenheten som på ekohusets inneväggar.

Källa: Tidningen Kloka Hem

Etiketter: , , , , , Last modified: 28 juni, 2018